Обележавање Светског дана здравља

Поливалентна патронажна служба Дома здравља Ваљево, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом Ваљево и Медицинском школом, у петак 7. априла обележиће Светски дан здравља. Манифестација ће се одржати на Градском тргу у 11 сати. Грађанима ће бити мерен притисак и телеснa маса, подељене едукативне брошуре и приређена изложба о здравим стиловима живота. Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”. Због тога ће у наредном периоду наведене установе, уз уклјучење психолога Дома здравља, организовати вршњачку едукацију са ученицима седмих разреда основних школа, са циљем превенције депресије међу младима.

Према подацима Светске здравствене организације, на глобалном нивоу 322 милиона људи пати од депресије (4,4% светске популације). Депресија је главни узрок 800.000 самоубистава годишње на светском нивоу и представља други водећи узрок смрти међу млађом популацијом (узраста од 15 до 25 година живота). Депресија је један од водећих узрока оптерећења становника болестима у Србији. Према подацима из извештаја Светске здравствене организације из 2017. године (Глобално здравље: Процене депресије и других менталних поремећаја), од депресије у Србији пати 419.302 особе (5% популације). Депресија више оптерећује жене код којих заузима треће место, док је код мушкараца оптерећење депресијом на шестом месту. Циљ овогодишње кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије. Разговор са особама од поверења може бити први корак ка опоравку од депресије. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.

Светска здравствена организација у овогодишној кампањи посебну пажњу посвећује онима које депресија су најчешће погађа: адолесцентима и младим одраслим особама, женама у репродуктивном добу (нарочито после порођаја) и старијим особама (преко 60 година). Циљеви овогодишњег Светског дана здравља су: боља информисаност јавности о узроцима и могућим последицама депресије; да депресивне особе препознају симптоме и затраже помоћ; да породица, пријатељи и колеге, депресивних особа могу да пруже помоћ.