Организација вршњачке едукације на тему превенције депресије

У Служби поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево данас jе одржан организациони састанак на којем je испланирана вршњачка едукација на тему депресије. На састанку су учествовали стални партнери Дома здравља у здравствено-васпитним активностима по школским установама, односно представници Завода за јавно здравље, Црвеног крста Ваљево и Медицинске школе. Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”. Због тога ће у наредном периоду наведене установе, уз укључење психолога Дома здравља, организовати вршњачку едукацију са ученицима седмих разреда основних школа, са циљем превенције депресије међу младима.

Вршњачка едукација одржаће се у Едукативном центру Дома здравља последње недеље априла, за све градске основне школе, а учествоваће и део ученика треће године Медицинске школе. Биће позвани и педагози, разредне старешине, представници родитељских савета и комисија за заштиту здравља деце у основним школама. Радионице ће реализовати психолог Дома здравља Живана Пантић, патронажне сестре, педијатар Саветовалишта за младе, професори здравствене неге Медицинске школе и представник Центра за промоцију јавног здравља Завода за јавно здравље Ваљево.

Светска здравствена организација у овогодишној кампањи посебну пажњу посвећује онима које депресија су најчешће погађа: адолесцентима и младим одраслим особама, женама у репродуктивном добу (нарочито после порођаја) и старијим особама (преко 60 година). Циљеви овогодишњег Светског дана здравља су: боља информисаност јавности о узроцима и могућим последицама депресије; да депресивне особе препознају симптоме и затраже помоћ; да породица, пријатељи и колеге, депресивних особа могу да пруже помоћ. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима може се смањити стигма која је повезана са депресијом.