Радионице са основцима посвећене превенцији депресије

Настављајући обележавање Светског дана здравља, Дом здравља Ваљево са партнерским установама организује вршњачку едукацију ради превенције депресије међу младима. Радионице су намењене ученицима седмог разреда градских основних школа и биће одржане ове недеље, од понедељка до петка, у Едукативном центру. У тиму за рад са ученицима биће психолог, педијатар, патронажна сестра, професори здравствене неге Медицинске школе, представници Завода за јавно здравље и Црвеног крста. У радионицама ће активно учествовати ученици трећег разреда Медицинске школе, као подршка и мотивација млађим другарима.

У понедељак од 9 до 12 сати сати у Едукативном центру Дома здравља биће одржана најмасовнија радионица, у којој ће учествовати око 30 ученика Друге и Треће основне школе и 15 ученика Медицинске школе. У уторак се ради са седмацима Четврте и Шесте, у среду Пете и Седме, док ће у петак у радионици учествовати ученици Прве основне школе. Те радионице ће бити организоване од 10 до 13 сати.

Ове године Светски дан здравља посвећен је депресији и обележава се под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо”. Светска здравствена организација у кампањи посебну пажњу посвећује онима које депресија најчешће погађа, а међу њима су и адолесценти и младе особе. Разговарајући о депресији са члановима породице, пријатељима, здравственим радницима, у школама, на радном месту, социјалним установама, у медијима - може се смањити стигма везана за депресију. Због тога су позвани и педагози, разредне старешине, представници родитељских савета и комисија за заштиту здравља деце у основним школама.