Превентивни прегледи сваке суботе

Од средине јануара Дом здравља Ваљево је наставио са бесплатним превентивним систематским прегледим за колективе установа и предузећа, који се спроводе сваке суботе. Од почетка године кроз прегледе су прошли запослени основних школа „Милован Глишић“ и „Свети Сава“ из Попучака, а а затим око 300 радника Предшколске установе „Милица Ножица“. Сутра је у Дому здравља 25 запослених ОШ „Милош Марковић“ из Доњих Лесковица, наредних недеља настављају се прегледи за Предшколску установу, да би у мају на ред дошла и ОШ „Владика Николај Велимировић“. Служба поливалентне патронаже ради мерење шећера, холестерола, триглицерида, телесне масе и висине, израчунавање бодимас индекса, уз попуњавање превентивне карте. Осим тога, за женски део колектива одржава се кратко предавање о самопрегледу дојке. Следи превентивни преглед стоматолога, општи преглед лекара, ултразвук абдомена, а за жене прегледи у Гинеколошкој служби. Сви могу преузети ФОБ тест за једноставан скрининг на карцином дебелог црева, односно за откривање скривене крви у столици која може указати на потенцијалне промене.

Од новембра 2015. године, када је започета ова акција, превентивни прегледи су урађени за већину градских основних школа и део сеоских, за Музичку школу, службенике Градске управе, колеге из Стоматолошке службе и чланове Планинарског спортског друштва “Маглеш”. Акција је значајна по свеобухватности прегледа; по чињеници да су многи после дужег времена били код лекара, а неки су тек захваљујући учешћу на превентивним прегледима одредили изабраног лекара (дешавало се да немају ни здравствени картон), и на крају - по узајамно доброј комуникацији и обостраном задовољству након завршене акције. Сви службеници са параметрима или здравственим показатељима који одступају од дозвољених посаветовани су да се обрате свом изабраном лекару и ураде додатне биохемијске анализе. Ако се утврде озбиљније здравствене промене или се посумња на њих, Дом здравља повезује прегледане са специјалистима секундарног нивоа ради допунске дијагностике.

У почетку је било потребно доста труда да се заједница сензибилише за учешће у превентивним прегледима, а сада се сами пријављују и одзив у оквиру колектива је повећан.