Недеља здравља уста и зуба

Недеља здравља уста и зуба, која се у читавој Србији обележава од 15. до 21. маја, у нашем граду биће реализована са неколико активности. У току недеље деца из Предшколских установа долазиће са својим васпитачима у организовану посету Служби за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ваљево, како би се упознали са значајем здравља зуба, изгледом ординација и прегледима зуба. Прва група из вртића Звончић свечано ће бити дочекана у приземљу зграде Стоматологије у понедељак у 9.30 сати, а следећа у 10. Од уторка до петка од 9.30 часова Стоматологију ће посетити малишани из Хајдија, Наше радости и Бамбија.

Представници Завода за јавно здравље, Стоматологије и Патронаже од уторка 16. маја, сваког дана од 9 часова спровешће здравствено-васпитни рад посвећен хигијени зуба и правилној исхрани у вртићима Колибри, Бубамара, Пчелица и Видра. Централна манифестација биће одржана у обданишту „Пинокио“ 24. маја у 10 сати, уз приредбу и проглашење најбољих ликовних и литерарних радова. Обележавање Недеље здравља уста и зуба у нашем граду реализују Завод за јавно здравље Ваљево и Дом здравља Ваљево (Стоматологија и Патронажа), у сарадњи са Предшколском установом и школама и уз подршку Града Ваљева.

У циљу унапређења и очување оралног здравља, у Србији се сваке године у трећој недељи маја обележава Недеља здравља уста и зуба. Током кампање организују се бројне манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација, а посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници и родитељи. Реализује се и традиционални избор најбољег литерарног састава и ликовног рада на тему „Осмехни се здраво“. Конкурс је намењен деци у вртићима и ученицима основних школа у Републици Србији. Циљ конкурса је да се подстакне здравствено-васпитни рад у вртићима и основним школама на тему оралног здравља и едукују деца о значају и начинима очувања здравља уста и зуба. Носилац активности је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" са мрежом института и завода за јавно здравље.