Признања за медицинске сестре и техничаре

Пригодним програмом и уручењем награда медицинским сестрама и техничарима који су се у протеклих годину дана истакли у раду, у Дому здравља Ваљево традиционално је обележен Међународни дан сестринства. Запосленима су се обратили директор др Завен Дер Хазарјан и главна сестра Гордана Симић. Директор Дер Хазарјан ниједна медицинска служба не би могла функционисати без медицинских сестара те и да су оне управо оне које прве прилазе пацијенту.

-Половина запослених у Дому здравља су медицинске сестре и техничари и они су сигурно стуб око којег се одвија здравствени надзор наших суграђана захваљујући чему и ми лекари, као и здравствени сарадници и сви остали лакше, сигурније, брже и боље обављамо наш посао. Ово је прилика да се још једном осврнемо на резултате које је Дом здравља остварио у протеклом периоду, а верујем да ће тих резултата бити још. Захваљујемо свима вама који на најбољи начин репрезентујете и представљате здравствени систем нашег града. Честитам вам Светски дан сестринства!

Главна сестра Гордана Симић се захвалила локалној самоуправи на челу са градоначелником др Слободаном Гвозденовићем за велику подршку установи, Управи Дома здравља и главним сестрама и техничарима на великој посвећености послу, која је још једном доказана у процесу акредитације на чије резултате смо сви поносни. Својим колегама упутила је неколико порука битних за успешно бављење професијом:

-Модерна оријентација сестринства је независна, што од сестре захтева перманентно усавршавање током свог радног века кроз стицање нових знања и вештина. Не треба заборавити да само стручна и едукована сестра може правилно одговорити на све захтеве професије, а код себе створити осећање стручне и социјалне сигурности. Као медицинска сестра са велиим професионалним искуством осећам се позвана да подсетим на неке трајне истине о нашој професији, које могу да буду путоказ младим колегама који крећу стазама сестринства. Ако желите да будете водећи у својој професији од Вас се очекује: да волите свој позив и да сте у потпуности одани и посвећени ономе што радите; ако имате знања тај став ћете лако изградити; будите поносне што сте сестре и то истакните у свакој прилици; ношењем примерене униформе то ћете и доказати; запамтите да сте било где и у било којој ситуацији медицинске сестре; образујте се, са знањем и образовањем веће су Вам шансе да стекнете положај који заслужујете; за све што радите, а већину процедура које спроводите радите по налогу, увек се питајте: Зашто то мора да се уради баш тако? Тиме ћете на најбољи могући начин помоћи пацијенту, а ваше окружење ће врло брзо схватити да имате знање и да свој посао обављате професионално; негујте добар колегијални однос; поштујте људски живот; поштујте и себе и друге; поштујте свој племенити позив; наоружане знањем које несебично прносите другима, уз жељу да учите, да волите људе, остварићете своје снове јер знање је основа успеха.

Служба за здравствену заштиту одраслих: Општа медицина – Слободанка Спасојевић и Вера Степановић, Медицина рада – Зорица Благојевић
Служба поливалентне патронаже: Бранка Пантелић
Служба за здравствену заштиту деце: Школски диспанзер - Љиљана Д. Андрић, Дечји диспанзер - Љиљана М. Андрић
Служба за кућно лечење и негу: Гордана Пантелић
Служба за здравствену заштиту жена: Вера Марковић
Служба за хитну медицинску помоћ: Владан Давидовић
Служба за стоматолошку здравствену заштиту: Јела Бабић
Служба за здравствену заштиту жена: Вера Марковић
Служба социјалне медицине са информатиком: Александар Матић

У културно-уметничком програму су учествовале ученици Медицинске школе са сестринском заклетвом и подсећањем на чувене наше и светске медицинске сестре, талентоване флаутисткиње Музичке школе „Живорад Грбић организоване у дуо и трио и омладински ансамбл КУД „Ђердан“ са „Играма из Драгачева“. Дан сестринства се у целом свету обележава 12. маја, на дан рођења Енглескиње Флоренс Најтингејл (Фиренца 1820-Лондон 1910, зачетнице модерног сестринства као признате професије.