Градоначелник уручио кључеве два санитетска возила

Градоначелник Слободан Гвозденовић уручио је данас директору Дома здравља др Завену Дер Хазарјану кључеве од два потпуно опремљена санитетска возила за потребе Службе Хитне помоћи. Средства од око 10 милиона динара опредељена су из буџета Града Ваљева. Овај чин представља наставак улагања локалне самоуправе као осниваче у опремање наше установе, ради унапређења рада и квалитета услуга за грађане Ваљева. Градоначелник Гвозденовић је, пре свега, истакао задовољство што је Дом здравља добио највише могуће оцене у недавно завршеном процесу акредитације. Проценат од 98-99 одсто врло добрих и одличних оцена заиста је импозантан, а ваљевски Дом здравља добио је акредитацију на максималних седам година, подвукао је градоначелник у изави медијима и наставио:

-Нова градска власт у Ваљеву у протеклом периоду издвојила је преко 30 милиона динара за обавезе које као оснивач има према Дому здравља. Последња набавка санитета била је пре 15 година што довољно говори како су се бивше власти односиле према Дому здравља, а пре свега према здрављу становништва и пацијената. Набавка ова два санитетска возила су само почетак, разговарао сам са министром Лончаром и намеравамо да заједно са Министарством здравља набавимо још најмање 2-3 санитета за Дом здравља, како бисмо потпуно реновирали возни парк. Ваљево је средиште Опште болнице и регионални центар секундарне здравствене заштите због чега постоји знатна потреба за превозом хитних пацијената за Београд, тако да је набавка нових возила неопходна. У последњих годину и по дана набављено је још неколико возила која су била неопходна за друге службе, пре свега за Службу поливалентне патронаже и Службу кућне неге и лечења. Нећемо одустати од опремања Дома здравља, свесни смо чињенице да ће кад-тад бити донет нови Закон о здравственој заштити који ће донети утакмицу између државних и приватних установа у области примарне здравствене заштите.

Говорећи о значају набавке нових санитетских возила, директор Дома здравља др Завен Дер Хазарјан рекао је новинарима да после данашње инвестиције Дом здравља Ваљево представља једну од најрепрезентативнији здравствених установа у Србији која пружа услуге санитетског превоза и транспорта.

-У 2016. години санитетска возила Дома здравља прешла су преко 700.000 километара, а од тога 24.000 километара прешла су само возила због пацијената на дијализи. Имамо 50 пацијената који редовно иду на дијализе, а ако се има у виду 2015. година имали смо 600 превоза на релацији Ваљево-Београд, али и на релацији од Ваљева до осталих специјализованих установа и рехабилитационих центара. Ако знамо да је 2003. године набављено последње санитетско возило из донације, са два нова возила наша установа ће на знатно квалитетнији начин пружати услуге својим корисницима. Средства која је град Ваљево определио за Дом здравља и набавку најсавременије опреме као што су ултразвучни апарати, санитетска возила, али и све друго што је урађено у претходном периоду, имајући у виду и Дане акредитације – нешто је што смо само могли да пожелимо претходних десетак година, нарочито од 2011. године када се Дом здравља нашао као издвојена установа из Здравственог центра Ваљево, када смо са страхом мислили да ћемо бити на нивоу сесоке амбуланте. Данас овај Дом здравља представља једну од најреспектабилнијих здравствених установа, по свим критеријумима спада међу пет најуспешнијих домова здравља у земљи. Недавно смо добили потпис од министра Лончара да је рендген дијагностика одобрена тако да можемо набавити овај апарат, као и мамограф, који очекујемо за који дан. Дакле, можемо разговарати само о апаратима који су у домену примарне здравствене заштите. Мамограф ће бити поклон Института за онкологију и радиологију Србије.

Директор Дер Хазарјан је напоменуо да постоји иницијатива за формирање Регионалне службе хитне помоћи, која би осим Ваљева покривала територије Осечине, Лајковца, Љига, Уба и Мионице. Др Дер Хазарјан каже да ћемо тако на најбољи начин показати како добро функционише здравствени систем нашег града, имајући у виду близини коридора, ауто-путева и магистрале.