У суботу „Медицинско село“ у Лесковицама

ГУ нашој установи јуче је одржана конференција за новинаре на којој је најављена 12. велика превентивна здравствена акција „Медицинско село“ у Доњим Лесковицама, брдском забаченом селу на подручју града Ваљева. Акција ће бити одржана у суботу 27. маја од 8 до 13 сати. Директор Дома здравља Ваљево др Завен Дер Хазарјан позвао је мештане Лесковица и околних села да се придруже медицинском особљу и да преконтролишу своје здравље.

-Од 1998. до данас ово је дванаеста велика активност нашег Дома здравља по питању превенције хроничних незаразних болести и пројекат који је директно везан за активности Савета за здравље Града Ваљева. Представљају наставак честих превентивних прегледа које запослени Дома здравља Ваљево – лекари, медицинске сестре и техничари и здравствени сарадници обављају на терену и тако пружају услуге нашим драгим суграђанима који живе 10-15 километара далеко од Дома здравља Ваљево. Практично, пружамо помоћ онима којима су здравствена нега и савет најпотребнији. Као и ранијих година прегледи су бесплатни за све, од деце до најстарих суграђана, чак без здравствене књижице, јер је циљ да се здравствена помоћ пружа свима, а ДЗ Ваљево је управо промотер мобилне и ефикасне здравствене активности. Очекујемо велики одзив мештана Лесковица и свих осталих села која гравитирају овој месној заједници и основној школи. Медицинско село не би биле могуће без подршке локалне самаоуправе и других градских установа, као и без активности Месне заједнице Лесковице.

Прим. др Радиша Јокић из Службе за здравствену заштиту одраслог становништа биo је идејни творац „Медицинског села“ и предводио је организацију ове акције свих претходних година.

-После 18 година поново су дошле на ред Лесковице, када је одржано велико Медицинско село, а надамо се да ће тако бити и овога пута. Главни организатор је Дом здравља, уз помоћ локалне самоуправе, Опште болнице Апотекарске установе, Завода за јавно здравље, Центра за социјални рад и Црвеног крста. Центар дешавања су школа и амбуланта у Доњим Лесковицама. Биће многобројна медицинска екипа јер рачунамо на пристојан одзив, ми ћемо свакако бити спремни да прегледамо све који дођу. Поред лекара опште медицине, имаћемо кардиолога, хирурга, очног и ОРЛ лекара, психијатра, стоматолога, педијатра, специјалисте који ће радити ултразвук амбдомена и штитне жлезде, екипу Хитне помоћи и две екипе Службе за кућну негу и лечење која ће обилазити непокретне болеснике, Патронажну службу која ће радити реззултате гликемије, холестерола и триглецерида. Већина ће бити смештена у школи. Гинеколог ће бити смештен у амбуланти, то је веома битно за жене на селу које се тешко одлучују да дођу на гинеколошки преглед. Имаћемо Трансфузију Болнице и добровољно давалаштво крви, и они ће бити смештени у амбуланти, а ту ће бити и један наш лекар са медицинском сестром, за сваки случај. Очекујемо укупно око 60 „белих мантила“, од чега ће више од трећине бити лекари. Позивам житеље да искористе прилику да се прегледају.

Директорка школе „Милош Марковић“ у Доњим Лесковицама Невенка Спасић такође је позвала мештане, родитеље ученика, па и ученике с обзиром да ће и педијатар ординирати, да дођу на Медицинско село.

-Драго ми је да је руковoдство Дома здравља, као и руководство Града Ваљева, препознало значај ове акције за мештане који се налазе у удаљеним селима. Као просветни радник желим да истакнем да је организовање оваквих акција битно за ширење здравствене културе и код деце и код одраслих. Посебан акценат бих ставила на жене које, због повећања малигних болести, имају страх да дођу код лекара у Ваљево, баве се тешким пословима и немају времена, а процедура заказивања је мало сложенија него пре. Доласком гинеколога ствара се добра основа за препознавања евентуалних обољења. Надам се да ћемо тај дан бити и хумани, у школи се већ пријављују запослених који су заинтересовани за добровољно давање крви, и ја ћу бити једна од њих.

Присутнима се обратио и председник Месне заједнице Михајло Спасић, који је рекао да Доњим Лексовицама гравитира око 1000 становника и позвао мештане Горњег и Доњег Таора, Лелића, Сушице и Богатића да искористе јединствену прилику и комплетно преконтролишу свој здравље. Спасић се захвалио Градској управи и Дому здравља на прихватању да се „Медицинско село“ организује у Лесковицама.

Акција траје од 8 до 13 сати, односно док се не заврши. Биће прегледани и и они који немају оверену здравствену књижицу, а пожељно је понети неки лични документ због евиденције. Прошле године Медицинско село је одржано у Ваљевској Каменици, наредно ће бити одржано 25. јуна у Бранковини. Здравствене екипе, иначе, раде превентивне прегледе и на бројним манифестацијама у већим селима, као што су Купинијада, Дан малине, Петровдански дани итд.