Обележен Светски дан без дуванског дима

Одбор за јавно здравље Ваљево у среду 31. маја је у ОШ „Андра Савчић“ обележио Светски дан борбе против дуванског дима. Одбор већ 11 година обележава овај важан датум у Календару здравља, заједно са сарадницима: Службом поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом, Медицинском школом, Предшколском установом „Милица Ножица“ и основним школама. Основна школа „Андра Савчић“ била је изванредан домаћин, хол школе био је препун, а пригодан програм извели су ученици школе, деца из вртића „Пчелица“ и хорић „Срцуленце“. Затим су уручене награде најуспешнијима на традиционалном ликовном и литерарном конкурсу, чији је мото ове године био „Свака цигарета смета“. Конкурс је био отворен за ваљевске предшколце и основце са градског и сеоског подручја, озив је био одличан, а радови су били изложени у холу школе и свима доступни.

Прво место припало је ученику другог разреда Прве основне школе Филипу Павловићу, друго Луки Анђелковићу из исте школе, док је треће место освојио рад Еве Селаковић из ОШ „Андра Савчић“. Четврто место припало је Душану Милосављевићу из Прве основне, а пето Исидори Прокић из школе домаћина. Код предшколаца награђени су Андрија Грујић из „Колибрија“, Урош Костадиновић из „Пчелице“, Нина Михајловић из вртића „Хајди“, Кристина Лончаревић из „Наше радости“ и Наташа Бошковић из предшколске групе ОШ „Нада Пурић“. Сви су награђени ваучерима за куповину школског прибора.

Програм је водила виша медицинска сестра-спец. јавног здравља Славица Филиповић, секретар Одбора, док су се присутнима обратили председник прим. др Јасмина Лукић и потпредседник прим. др Радиша Јокић. У изјави за медије др Лукић је рекла:

-Борба против дуванског дима је процес и већ од предшколског узраста креће се са едукацијама и активностима. Приметили смо да малишане најбоље мотивишемо и заинтересујемо за овакве теме управо кроз ликовне и литерарне конкурсе, а кроз њихове радове видимо значај нашег едукативног рада. Правилне навике се првенствено стичу у породици и школи, а на нама је да то подржимо и да их усмеримо.

На крају програма уручене су захвалнице партнерским установама и појединцима, а посебно прим. др Радиши Јокићу, иницијатору оснивања Одбора за јавно здравље и његовом дугогодишњем председнику, који ускоро одлази у пензију.