Завршeтак кампање „Депресија–хајде да разговарамо”

У Едукативном центру Дома здравља Ваљево проглашени су и награђени најбољи ликовни и стрип радови ученика у оквиру кампање „Депресија – хајде да разговарамо“. У питању су ђаци седмог разреда градских школа, који су пре тога били учесници радионица посвећених депресији. Дом здравља Ваљево је са партнерским установама организовао вршњачку едукацију са ученицима седмог разреда основних школа, ради превенције депресије међу младима. У тиму за рад са ученицима били су психолог и педијатар Дома здравља, начелница и главна сестра Психијатријске службе Опште болнице, патронажна сестра, професори здравствене неге Медицинске школе, представници Завода за јавно здравље и Црвеног крста. У радионицама су активно учествовали ученици трећег разреда Медицинске школе, као подршка и мотивација млађим другарима. Подршку су дали менаџмент Дома здравља и оснивач Град Ваљево.

Главна сестра Поливалентне патронажне службе Весна Павловић у изјави новинарима рекла је:

-Ово је завршна манифестација, али кампањи није крај, нећемо овиме завршити превенцију депресије. Светска здравствена организација је саопштила у својим препорукама да депресија заузима водеће место у хроничним незаразним болестима, а забрињавајуће је да све више обољевају адолесценти. Због тога је Дом здравља дао посебан значај депресији као теми којом се обележава Светски дан здравља, тако да смо организовали вршњачку едукацију, са великим бројем партнера и сарадника. Циљна група били су нам ученици седмог разреда основне школе, док су им подршка били ученици трећег разреда Медицинске школе као старији адолесценти. Радионице су биле врло успешне, деца су била јако активна и у том раду јавила се идеја о изради стрипова, ликовних цртежа и постер-приказа на задату тему. Данас смо изложили радове, награђујемо ученике стриповима, позвали смо њихове педагоге и представнике партнерских организација.

Оно о чему се разговарало за време радионица, млади су изразили визуелно. Радови су од јуче изложени у малој галерији Центра за културу, а планирано је да изложба буде организована у току „Тешњарских вечери“ у сарадњи са Матичном библиотеком „Љубомир Ненадовић“ и Туристичком организацијом Ваљево, како би се широј јавности указало на депресију као све већи друштвени проблем. Суграђани ће видети како адолесценти кроз радове разумеју депресију, на који начин је они визуелно изражавају, шта мисле како да је препознају, како једни другима да помогну и коме да се обрате када то не могу сопственим снагама да превазиђу.