Уручен сертификат о акредитацији на седам година

У присуству градоначелника др Слободана Гвозденовића, представника градских установа и запослених, директор Агенције за акредитацију здравствених установа Србије Владимир Арсеновић у уторак је уручио сертификат о акредитацији на седам година директору Дома здравља др Завену Дер Хазарјану. На свечаности одржаној у Едукативном центру Арсеновић је истакао:

-Грађани Ваљева треба да буду и поносни и задовољни што имају могућност да им здравствена заштита буде пружена у оваквом Дому здравља. Ову тврдњу поткрепио бих неким бројкама које дефинитивно потврђују да сте један напоран и комплексан процес оцењивања спровели на најбољи могући начин. Оцењивани сте у осам области: здравствена заштита одраслог становништва, жена, школске деце и деце, поливалентна патронажа, животна средина, људски ресурси, управљање информацијама, као и стандарди управљања и руковођења. Сви запослени који су учествовали у процесу акредитације знају да су испуњење критеријума и давање адекватних доказа комплексни, захтевају много времена, труда и адекватне људске ресурсе. У вашем Дому здравља оцењено је 397 критеријума и 20 критеријума из области безбедности (који не смеју да имају оцену мању од 4), а ваш просек оцена је 98,49 одсто што је стварно изузетан успех. Оно што је јако значајно за грађане јесте чињеница да Дом здравља има одличну сарадњу са локалном самоуправом што се показало као позитивна пракса. Агенција за акредитацију превасходно има пацијенте у фокусу и стално инсистира на унапређењу квалитета. Сигуран сам да ће ваш Дом здравља наставити са оваквим трендом, знате и сами да сте по добијању сертификата обавезни да донесете План унапређења квалитета здравствене заштите, а Агенција посетама једном годишње проверава да ли стечену акредитацију одржавате на потребном нивоу. Верујем да ћете приликом тих провера одржати рејтинг који сте сада стекли.

Директор Завен Дер Хазарјан се захвалио на урученом сертификату и рекао:

- Велика ми је част и задовољство да могу све да вас поздравим у овом значајном тренутку, када Дом здравља Ваљево добија сертификат о акредитацији на седам година чиме улази у ред најуспешнијих домова здравља у Србији. Овога не би било без великог ентузијазма и заноса свих запослених и менаџмента, као и подршке локалне самоуправе и свих друштвених структура, што је довело до оваквог резултата. Задовољство је бити на челу ове установе данас, када Дом здравља Ваљево рехабилитује оне позитивне вредности које свака установа примарног здравственог карактера остварује жели да оствари по питању превенције и промоције здравља. Захваљујем локалној самоуправи на великој подршци коју у протекле две године пружа Дому здравља и још једном желим да истакнем да је Дом здравља са својим ресурсима остварио резултат достојан сваког поштовања.

Улагање оснивача у неопходну реконструкцију и опремање Дома здравља значајно је повећано прошле и ове године, што је свакако допринело и успеху акредитације. Градоначелник Слободан Гвозденовић је честитао директору Дома здравља и његовим сарадницима на изузетном резултату и најавио нови градски пројекат из области здравља:

- Управо данас др Паја Момчилов, Драган Јеремић и ја смо разговарали да се покрене пројекат „Ваљево здрав град“, који има основу у свему ономе што пропагира Светска здравствена организација. Пројекат треба да пружи одговор на сва питања која нас муче, а односе се на унапређење здравља становништва. Не смемо на овом стати, очекујем даљу сарадње градске владе и Дома здравља, као и осталих институција неопходних да би овај пројекат био успешно реализован.

Агенција за акредитацију у мају је Дому здравља Ваљево доставила завршни извештај о акредитацији, у којем је наведено да је на основу процентуалне заступљености добијених оцена ваљевска установа завредела сертификат о акредитацији на максималних седам година. Акредитација представља званичну потврду квалитета рада здравствене установе на основу утврђених стандарда. Циљеви акредитације су подизање нивоа квалитета и безбедности пружања услуга здравствене заштите и стандардизовање процедура. Поступак акредитације трајао је годину дана, а главне фазе биле су самооцењивање (документовање испуњавања критеријума) и спољашње оцењивање. Тим Агенције за акредитацију здравствених установа Србије спровео је спољашње оцењивање од 10. до 12. априла ове године.