Прегледано 150 мештана Бранковине и околних села

У оквиру традиционалне манифестације „Дан малине“, која је 55 пут одржана у чувеној Бранковини, организована је и превентивна здравствена акција „Медицинско село“, на којој је прегледано скоро 150 мештана из овог и околних села и обављено 430 различитих прегледа. Највише је било ултразвучних прегледа стомака, дојке и штитне жлезде - 120, у Служби патронаже 90 људи је проверило ниво шећера и холестерола, лекари опште медицине Дома здравља обавили су 67 прегледа који укључују и контролу крвног притиска, кардиолог (уз ЕКГ преглед по потреби) - 60, специјалиста за ухо, грло и нос - 22, физијатар – 17 итд. Служба за кућно лечење и негу обишла је седам теже покретљивих пацијената у домаћинствима. Радили су и гинеколог, педијатар, ендокринолог, хирург, Хитна помоћ је била у приправности, крв је Трансфузији дало пет добровољних давалаца. Укупно је било ангажовано око 60 медицинских радника Дома здравља Ваљево и Опште болнице Ваљево, прегледи су спроведени у ОШ „Прота Матеја Бранковић“ и сеоској амбуланти. Апотекарска установа је обезбедила лекове док су на улазу у основну школу, све време акције, превентивне активности имали Завод за јавно здравље и Црвени крст.

„Медицинском селу“ у Бранковини присуствовао је директор наше установе др Завен Дер Хазарјан који је у изјави медијима, између осталог, истакао: -Приликом оваквих акција можемо да утврдимо од којих болести најчешће обољевају наши суграђани, поготово они који немају здравствено осигурање и нису у могућности да се јаве свом изабраном лекару. Циљ оваквих активности Дома здравља Ваљево јесте приближавање нашим суграђанима и да на директан, непосредан начин утврдимо анамнезу болести на овом терену, било појединаца било породица. У протеклом периоду смо утврдили да су унашем крају најчешће болести срца и крвних судова, односно кардиоваскуларног система. Верујемо да само организованим превентивним активностима и редовним систематским прегледима, попут ових, можемо предупредити читав низ болести.

У просеку је прегледано знатно млађе становништво него у планинским селима. „Медицинско село“ у Бранковини било је тринаесто по реду – прво је одржано 1998. године у Миличиници, а последње прошлог месеца у Лесковицама.