Велики број прегледа на манифестацији „Дани купине“

После манифестације „Дан малине“ у Бранковини крајем јуна, медицинске екипе Дома здравља и Опште болнице прегледали су мештане и посетиоце и за време привредно-туристичке манифестације „Дан купине“, која је одржана у недељу у планинском селу Ставе, удаљеном 30 километара од града. С обзиром да се истовремено одвијао културно-уметнички програм, изложба купина и народне радиности, спортски турнир и народни вашар, одзив на прегледе био је јако добар. Прегледано је око 150 људи и обављено 357 прегледа. Четири тима лекар-сестра Дома здравља имали су 108 прегледа општег стања, плућа и притиска; Служба патронаже је измерила ниво шећера, холестерола и триглицерида у крви код 87 људи, специјалиста радиологије урадио је 65 ултразвучних прегледа абдомена, дојке и штитне жлезде; кардиолог 50, физијатар 15, дерматолог 10, хирург и ОРЛ по 7. Служба кућне неге и лечења прегледала је шест тешких или непокретних пацијената у њиховим домаћинствима, док је Служби трансфузије Опште болнице крв дало петоро људи. Прегледи су обављани у ОШ Илија Бирчанин и сеоској амбуланти Дома здравља Ваљево. Од општих показатеља, забележено је доста мештана са повишеним шећером и холестеролом, као и високим притиском.

Заменик директора Дома здравља др Виолета Васић изразила је задовољство учешћем Дома здравља на овој традиционалној манифестацији и одзивом мештана и посетилаца:

-Овде смо заједно са колегама из Опште болнице да подржимо манифестацију, која се одржава већ низ година. Одзив је доста добар већ од раних јутарњих часова. Наши циљеви су промоција, очување и унапређење здравља, односно превенција болести, као и обављање контролних прегледа, давање савета и предлога за терапију. Сврха нашег присуства оваквим манифестацијама и организације превентивних акција јесте доступност здравствене заштите становништву које је из било ког разлога онемогућено да те услуге користи у потребној мери. Већ сама чињеница да је присутан велики број лекара различитих специјализација представља могућност да се обави више различтих прегледа за релативно кратко време, што су мештани прилично искористили. Пуно је људи који болују од хроничних незаразних болести, па су таквим пацијентима потребне и чешће услуге здравствене заштите. Сматрам да је становништво на Ставама и у овом крају добро покривено здравственом услугом кроз рад амбуланте три пута недељно, што је у складу са могућностима наше установе. Подвалачим да и грађани треба сами да брину о свом здрављу, о очувању и унапређењу свог здравља, да се на време јаве лекару како би се открио, а затим отклонио или ублажио евентуални ризик за настанак болести. На тај начин би биле спречене озбиљније последице по здравље.

Дом здравља Ваљево био је непосредни организатор и реализатор превентивне здравствене акције, при чему је ангажовао неколико тимова лекар-медицинска сестра, Службу поливалентне патронаже, Службу кућне неге и лечења, док је у приправности била Служба хитне медицинске помоћи. На позив наше установе, као и у досадашњим сличним акцијама, учествовали су и лекари Опште болнице различитих специјалности: дерматолог, неуролог, реуматолог, хирург, ОРЛ, кардиолог уз ЕКГ преглед и радиолог, који је обавио ултразвучне прегледе абдомена, дојке и штитне жлезде. Имајући у виду да су Ставе планинско село у подножју Медведника, удаљено око 30 километара од Ваљева, да је центар за више села у околини претежно насељених старијим становништвом, као и да многи од њих немају здравствено осигурање, за пољопривреднике овог краја врло су значајне овакве превентивне здравствене акције, што с еи овога пута показало. Покровитељ манифестације „Дан купине“ био је Град Ваљево.