Нова вага за бебе и значај мерења новорођенчета

Служба поливалентне патронаже ових дана добила је од компаније „Pharma Swiss“ на поклон вагицу за мерење беба. Имајући у виду да Патронажа кроз породичне посете, помажући породиљама у почетним данима и месецима неговања новорођенчета, прати раст и развој беба, а да је до сада имала само једну вагицу, оваква донација биће значајна у редовном раду ове службе Дома здравља. У наставку родитељи могу прочитати врло користан текст, који управо говори о значају мерења тежине бебе и садржи савете шта чинити уколико беба не напредује или губи на тежини.Џлужба поливалентне патронаже ових дана добила је од компаније „Pharma Swiss“ на поклон вагицу за мерење беба. Имајући у виду да Патронажа кроз породичне посете, помажући породиљама у почетним данима и месецима неговања новорођенчета, прати раст и развој беба, а да је до сада имала само једну вагицу, оваква донација биће значајна у редовном раду ове службе Дома здравља. У наставку родитељи могу прочитати врло користан текст, који управо говори о значају мерења тежине бебе и садржи савете шта чинити уколико беба не напредује или губи на тежини.

Један од главних показатеља здравља бебе је добар “прираст” у тежини и дужини. Када беба лепо напредује, једра је и задовољна…

Првих пар месеци, нарочито првих неколико недеља, добијање у тежини је веома неправилно. Има беба које најбоље напредују у последњој недељи првог месеца, а неке то “обаве” раније. Често се дешава да “свежа” мама нема довољно млека првих неколико дана, па је и напредовање бебе у том периоду нешто спорије. Зато се упоређују месечне вредности напредовања у телесној маси! Треба сачекати са тумачењем резултата патронажну сестру/техничара или  до краја првог месеца педијатра (под условом да беба нема здравствених проблема).

Тежина бебе на рођењу

Тежина Ваше бебе је показатељ тога колико добро он или она напредује, па је веома битно да је у првих неколико месеци мерите. Све бебе које се рађају су различите по облику и величини – баш као и њихово родитељи. На рођењу, бебе су обично тешке између 2 и 5 кг. Ваша тежина током трудноће, као и грађа Вашег партнера, неки су од фактора који утичу на тежину ваше бебе на рођењу.

Губитак тежине код новорођенчета

Све бебе изгубе на тежини чим се роде – већина изгуби до 10% тежине током првих неколико дана. Када почнете да дојите и Ваше тело се навикне на производњу млека, Ваша беба би требало поново да почне да добија на тежини. За ово је оквирно потребно да прође око 10 дана.
Просечан добитак у телесној маси у прва 3 месеца живота износи 20-30г дневно ( што не значи сваког дана, него просечно за 30 дана, тј. једног дана можда ништа, а следећег 50г ( још један разлог против честог мерења ) ). Бебе које једу на флашицу често имају већи прираштај масе, јер је такво храњење лакше и за њих, па узимају веће оброке. Ове вредности су просек, и не значе да беба која није просечна, није здрава. Најбитнији је утисак при прегледу бебе, јер нема тих цифара које могу да замене око искусног педијатра. Ситне бебе могу добијати мање ( јер 600г није исто за бебу од 2,5кг и за бебу од 4кг ! ), а могу добити и знатно више од просека, и већ након месец дана прећи у категорију буцкастих.
У другом тромесечју бебе просечно напредују 15-20г дневно, и најчешће дуплирају порођајну тежину у узрасту од 5 месеци. У остатку прве године напредују темпом од 10 г дневно, па је са годину дана њихова телесна маса најчешће утростручена, и износи око 10 кг.
Беба у првом месецу треба да добије бар 700 грама (негде се доња граница спушта на 600 грама)! Говоримо о вредностима које су измерене у кућним условима. Све испод тога значи да беба не напредује довољно.

Који су најчешћи узроци ненапредовања у првих шест месеци?

Није увек лако открити разлог ненапредовања. Ипак, постоје две најважније групе узрока ненапредовања беба у првим недељама и месецима живота.
Увек прво треба посумњати да беба не уноси довољно млека. У том случају је дете нервозно, стално би да сиса, често се буди, а столице су му зеленкасте, иако пије само мамино млеко. Подоји трају дуго, а беба некад после десетак минута престане да “сики” (нема шта да извуче).
Друга група разлога су болести које могу да узрокују недовољно уношење млека, али и већу потрошњу енергије. Инфекције су на првом месту, али је листа болести дуга, и у искључивом домену педијатра, па се нећемо тиме бавити.
Важно је знати да бебе у првим недељама (некада и дуже) не морају да имају повишену температуру, чак и ако имају озбиљну инфекцију! Зато, уколико беба невољно једе, необично дуго спава и тешко се буди за подој – треба посумњати на неко обољење!

Шта радити ако беба не напредује?

Ако се утврди да нема довољног пораста телесне масе, неопходно је да се родитељи обрате 
Патронажној сестри/техничару која/и може у договору са породицом  према установљеној потреби и оправданости извршити мерење телесне масе у кућним условима, потом добијени налаз тумачити.
Код беба које изгледају сасвим добро, често се буде за подој, халапљиво и снажно сисају – треба посумњати на недостатак маминог млека.
Постоји једноставан тест који патронажна сестра/т њчешће саветује  да се то провери: направите две мерице адаптираног млека (60 милилитара), па после подоја понудите беби да попије. Ако “осуши” бочицу, то је сигуран показатељ недостатка мајчиног млека!
Тада мама треба све да учини како би поспешила стварање млека (лактацију) – пре свега добром исхраном са доста течности, али и редовним одмарањем, уз добар сан. Наравно, ако и даље нема довољно млека, бебине оброке треба допунити адаптираном млечном формулом. Али, уз очување дојења. Што дуже – то боље!

Када треба потражити  помоћ педијатра да би се утврдио начин да се отклони узрок ненапредовања и  беба што пре врати на “прави пут”.
Најчешће треба  урадити неке лабораторијске анализе по упуту педијатра

Веома је корисно да се уради крвна слика (комплетна крвна слика се узима из прста, или из бебине пете), као и “обичан” преглед мокраће (која се “хвата” у самолепљиве кесице за узимање мокраће од беба). Ове две анализе могу да се лако обаве у некој од лабораторија (којих сада има “на сваком ћошку”), нису скупе, а педијатру ће да “скрате пут” до правог узрока ненапредовања. Наравно, у договору са педијатром, ове анализе могу да се “оставе” за касније.
Још неки разлози за одлуку да се обратите педијатру су:
Ø У случају да дете предуго спава, тешко се буди за подој, кратко и тешко сиса, после пар минута заспи на маминим грудима – одмах га треба одвести педијатру!
Ø Ако беба има повишену температуру.
Ø Уколико беба често повраћа између подоја, или има бројне проливасте столице.
Ø Када беба после неколико минута сисања нагло, са вриском одбаци дојку.
Ø Уколико после сваког подоја дете обилно повраћа (не рачуна се бљуцкање – које је нормално код малих беба), а нарочито ако сат времена после подоја повраћа у млазу!
Срећом, огромна већина беба лепо напредује у првим месецима живота. Међу бебама које не добијају довољно у тежини, највећи број нема на располагању довољно млека. Само мали број беба има неку болест која их омета у нормалном расту и развоју. Скоро свако обољење у првим недељама и месецима живота брзо доводи до ненапредовања бебе, па је важно консултовати се са педијатром чим се препозна овај проблем.