Нови циклус превентивних прегледа за колективе

Дом здравља је завршио превентивне прегледе за Предшколску установу „Милица Ножица“, чиме је број запослених из ове установе који су прошли прегледе премашио 300. Следећи колектив за који ће наша установа обавити превентивне систематске прегледе јесте Основна школа „Десанка Максимовић“ из Новог Насеља. Све установе и предузећа, јавна или приватна, заинтерсована за бесплатну контролу здравља својих запослених могу се јавити Служби поливалентне патронаже на телефон 014/315-00-78 или главној сестри Весни Павловић на телефон 064/8321-992. Који видови превентивних прегледа се спроводе? Служба поливалентне патронаже ради мерење шећера, холестерола, триглицерида, телесне масе и висине, израчунавање бодимас индекса, уз попуњавање превентивне карте. Осим тога, за женски део колектива одржава се кратко предавање о самопрегледу дојке. Следи превентивни преглед стоматолога, општи преглед лекара, ултразвук стомака, а за жене прегледи у Гинеколошкој служби. Сви могу преузети ФОБ тест за једноставан скрининг на карцином дебелог црева, односно за откривање скривене крви у столици која може указати на потенцијалне промене. Прегледи се раде суботом од 8 ујутро.

Акција је значајна по свеобухватности прегледа; по чињеници да су многи после дужег времена били код лекара, а неки су тек захваљујући учешћу на превентивним прегледима одредили изабраног лекара (дешавало се да немају ни здравствени картон), и на крају - по узајамно доброј комуникацији и обостраном задовољству након завршене акције. Сви службеници са параметрима или здравственим показатељима који одступају од дозвољених посаветовани су да се обрате свом изабраном лекару и ураде додатне биохемијске анализе. Ако се утврде озбиљније здравствене промене или се посумња на њих, Дом здравља повезује прегледане са специјалистима секундарног нивоа ради допунске дијагностике.

Од почетка године кроз прегледе су прошли запослени ПУ „Милица Ножица“, основних школа „Милован Глишић“, „Свети Сава“ из Попучака, „Милош Марковић“ из Доњих Лесковица и „Владика Николај Велимировић“. Од новембра 2015. године, када је започета ова акција, превентивни прегледи су урађени за већину градских основних школа и део сеоских (за неке сваке године), за Музичку школу, службенике Градске управе, колеге из Стоматолошке службе и чланове Планинарског спортског друштва “Маглеш”.