Конференција УНИЦЕФ-а о развоју деце најмлађег узраста

У организацији УНИЦЕФ-а 28. септембра у београдском хотелу „Хајат“ одржана је конференција „Најбоља инвестиција у будућност нације–развој деце најмлађег узраста“.

Дом здравља Ваљево представљала је главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић. На овом скупу високог ранга говорили су Афшан Кан, регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију, Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање и борачка питања, министар просвете Младен Шарчевић, стручњаци из САД, Ирске, Португалије... Неки од панела били су: Подстицајна нега: поспешивање раног развоја детета и улагање у њега; Родитељство: основа за оптимални развој детета, Родитељске компетенције – успешни програми и приступи за подршку мајкама и очевима; Иновације у здравственој заштити у служби подршке деци из осетљивих група и њиховим породицама; Подршка у првим годинама живота – потребе и услуге у прве 3 године живота – улога здравственог, социјалног и образовног система.

Програми подршке деци у раном узрасту представљају прилику да се детету омогући адекватна исхрана, подстицај и сигурност који су му потребни за развој мозга и за остваривање потенцијала. Улагање у развој деце у најранијим годинама и подршка њиховим породицама прилика је да се унапреде исходи за децу, нарочито за ону која живе у најнеповољнијем положају. Таквим улагањем остварује се вишеструка добит – за децу сада, али и за друштво у будућности, закључено је на конференцији. Подршка деци најмлађег узраста подразумева свеобухватни приступ политикама и програмима за децу и њихове родитеље, старатеље и окружење у којем живе. Дете мора да буде здраво и заштићено, да одраста у породици, да има основу за школовање, касније за запослење, и да избегне ризик од сиромаштва. Зато је важно да цео систем буде у функцији подршке детету и родитељству, као што је подједнако битно да се сви заједно подсетимо колико је рани развој важан за сазнајне, емоционалне, психолошке и физичке потенцијале. Да би деца добила адекватну негу и да би се подстакао и промовисао значај раног развоја деце, од великог је значаја да међусекторске интервенције правовремено стигну до детета.

Регионална директора УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију, Афшан Кан, рекла је да је рано детињство прилика за развој мозга деце која ће изградити будућност. „Најранији тренуци дететовог живота представљају јединствену прилику коју морамо да искористимо да би свако дете могло да развије своје пуне потенцијале у животу. УНИЦЕФ са задовољством ради са Владом Републике Србије у секторима здравства, исхране, образовања и социјалне заштите – како би се осигурало да најугроженија деца имају пруступ кључним интервенцијама у најранијем узрасту.“

Закључци донесени на конференцији допринеће да се формулише Позив на акцију за подрку развоју деце у раном детињству који ће Министарство здравља, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у наредном периоду потписати и тако усмерити своје координисано деловање за добробит сваког детета и породица у Србији. УНИЦЕФ ће наставити да пружа подршку Влади Републике Србије да се унапреди развој деце у најмлађем узрасту, посебно оне која су најосетљивија.