Обележена Национална недеља дојења

Одлично организованом и посећеном радионицом Школе за труднице и родитељство, Дом здравља Ваљево је обележио Националну недељу дојења. Део радионице био је посвећен безбедности деце до три године у саобраћају, уз демонстрацију употребе ауто-седишта, чиме је уједно дат још један допринос Дечјој недељи, уз активности по сеоским основним школама. Трудницама је савете дао и начелник Службе за здравствену заштиту деце др Љубо Алемпијевић, док је предавање о дојењу одржала Славица Филиповић струковна сестра-специјалиста јавног здравља, која је и руководилац Школе за труднице и родитељство од оснивања (пре пуних 12 година).

-Акценат је на подршци будућим мајкама да доје своју децу, пре свега нашим трудницама чији је одзив данас изванредан, али и свим породиљама с којима радимо на терену кроз кућне посете Патронажне службе, преко телефонског саветовалишта и свих других активности. Такође желимо да пошаљемо поруку свим садашњим и будућим мајкама колико је значајно успостављње лактације, да жена себе психички припреми за дојење, да има све потребне информације и сазнања, пре свега да зна колико је то битно за правилан раст и развој детета. Непроцењива је корист и за мајку која доји, а на крају је и економски моменат, битан за породицу и друштво. Мајчино млеко је најбоља храна за сваку бебу, али и за свако одојче. Сматрамо да је минимум дојења првих шест месеци живота новорођенчета, а идеално и оптимално би било до 12 месеци. У прва три месеца беби је довољно мајчино млеко, уз додатк витамина Д3 и К. Ниједна адаптирана формула не може потпуно да замени мајчино млеко, али у случају да мајка не може да доји онда се користе формуле којих има квалитетних на нашем тржишту. Од шестог месеца постепено уводимо немлечну исхрану и прилагођавамо дете другим намирницама, уз опрез, односно избегавање зачињених и сланих, пикантних јела, а да притом храна буде разноврсна. Полазнице наших радионица, између осталог припремамо их и за дојење, постоји мало страха и непознаница, што је сасвим нормално код прворотки чији је проценат највећи.

Према упутствима Инстита за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, наша установа и Служба поливалентне патронаже која се бави превенцијом, очувањем и унапређењем здравља, увела је и тему безбедности деце у саобраћају, коју је презентовала главна сестра Патронаже Весна Павловић:

-Према показатељима број саобраћајних незгода у којима су била деца у превозним средствима свакако се смањује, али забрињавајуће је да је у порасту број повреда деце у саобраћају. Подстакнута тим подацима, Служба поливалентне патронаже имала је бројне активности у септембру, када смо радили са ђацима првацима нашег града. Како бисмо дали одређене препоруке родитељима новорођенчади о безбедности њихове деце у превозу, организовали смо једно предавање са трудницама, будућим мајкама. Говорићемо о значају коришћења ауто-седишта, врстама и категоријама седишта, али ћемо имати и демонстрацију постављања седишта у ауто и везивања бебе. То је нешто ново у нашем раду, сматрамо да је јако корисно и надамо се да ћемо с тим наставити.

Радионици је присуствовало неколико ученица Медицинске школе, предвођене наставницом, као и представник Завода за јавно здравље. Дом здравља је, преко Службе поливалентне патронаже, у сарадњи са партнерским установама и организацијама, са више активности дао свој допринос реализацији Дечје недеље. Од понедељка до среде за ученике основних школа различитог узраста у Поћути, Бранковини, Попучкама и Доњим Лесковицама одржане су радионице посвећене заштити деце у саобраћају, правилној исхрани, периоду пубертета и адолесценције, као и ненасилном решавању конфликата.