Зависност од интернета је као и све друге болести зависности

Подаци из истраживања по основним и средњим школама показују да постоји велика опасност од развијања болести зависности од интернета. Светска здравствена организација води разговоре на свим нивоима да се та зависност уведе у међународну класификацију болести. Због тога су Саветовалиште за младе и Патронажна служба Дома здравља Ваљево, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација које је дало препоруке и податке, иницирали да Светски дан менталног здравља (10. октобар) буде обележен трочасовном радионицом посвећеној превенцији зависности од интернета, као болести савременог доба и првенствено младих људи. Радионица за представнике ученика других разреда средњих школа и њихове професоре одржана је у Едукативном центру Дома здравља. Одзив је био врло пристојан, учествовали су ученици Медицинске, Техничке, Економске и Пољопривредне школе. Са њима су радили психолог Живана Пантић из Саветовалишта за младе, патронажна сестра Весна Павловић, Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље и Александар Томић из Црвеног крста. О зависности од интернета психолог Дома здравља Живана Пантић каже:

- Желимо да младе упознамо с тим великим проблемом, да им дамо до знања да знатно време проведено испред монитора, у коришћењу мобилног телефона, боравак на друштвеним мрежама, чак и на сајтовима који дају опште информације води у озбиљну болест која има потпуно исту клиничку слику као зависност од дувана, алкохола и дрога. Зависник се постаје онда када схватите да не можете без времена проведеног на интернету, постоји невероватна потреба да будете присутни, да сте онлајн. СЗО сматра да свакодневно конзумирање интернета од четири до шест и више сати јесте сигуран знак уласка у болест. Постоје и други симптоми: деконцентрација, демотивација за остале активности, главобоља, несаница, повећање телесне тежине јер деца која проводе време на интернету уместо предвиђених оброка посежу за грицкалицама, а притом се недовољно крећу. Наша претпоставка је да овај узраст, други разред средње школе, већ има јако пуно информација о интернету, али да немају довољно животног искуства и не схватају озбиљно опасности у које их може довести интернет. Наша порука је да се треба вратити здравим стиловима живота јер ментално здравље, пре свега, подразумева добробит сваког појединца у постизању оптималних резултата коришћења сопствених потенцијала: у интелектуалном функционисању, у односу на животне тегобе, у односу међу људима, реакцији на стрес, у коришћењу емотивних капацитета.

Након општег кратког разговора о менталном здрављу, полазници су попунили тест опште информисаности о томе колико је интернет опасан по здравље. Затим је уследила презентација „Мит или истина о коришћењу фејсбука“ коју су припремили ученици Техничке школе и коју је са средњошколцима коментарисала психолог Саветовалишта за младе Живана Пантић. Занимљиво креирана презентација даје глобалне податке о броју корисника интернета и друштвених мрежа у свету, затим податке добијене анкетирањем ученика ове школе и указује на потенцијалне преваре на интернету. Затим су млади радили по групама и одржан је дебатни клуб о некадашњим вештинама и вештинама које се развијају на интернету. Приказане су и две презентације Министарства за трговину, туризам и телекомуникације. Патронажна сестра Весна Павловић је поручила родитељима да је неопходно да каналишемо енергију наше деце и усмеримо њихова интересовања, како би бирали лепше стране живота, реалну а не виртуелну комуникацију, односно да са неким деле стварно разумевање, љубав , подршку и подстрек. Снежана Маринкoвић, нутрициониста-дијететичар Завода за јавно здравље Ваљево, предочила је средњошколцима савремени приступ правилној исхрани и разменила мишљења са њима о модерном начину исхране, врстама и количинама намирница, брзој храни, значају правилне исхране и физичке активности за добро здравље итд. Александар Томић из Црвеног крста говорио је о промоцији хуманих вредности у оквиру које се баве вршњачким насиљем, које је иначе све чешће на глобалној мрежи. Упутио је средњошколце како конкретно да поступе у ситуацији у којој их узнемиравају на интернету јер се често дешава да то игноришу, упозорио на предаторе и лажне профиле, истакао сервисе које је држава омогућила и на којима могу пријавити узнемиравање.

У Дому здравља ради Саветовалиште за младе где они и њихови родитељи могу затражити помоћ стручњака уколико примете било какве промене у понашању.