Одличан одзив на „Медицинском селу“ у Причевићу

У превентивној здравственој акцији „Медицинско село“, одржаној у недељу у Причевићу, прегледано је 135 људи и обављено 490 различитих прегледа. Лекари опште медицине Дома здравља обавили су 131 преглед који укључује и контролу крвног притиска, у Служби патронаже 126 људи је проверило ниво шећера у крви, кардиолог (уз ЕКГ снимак по потреби) је имао 70 прегледа, ултразвучних прегледа стомака било је 65, офталмолог је проверио вид код 50 особа, специјалиста за ухо, грло и нос прегледао 33, неуролог седам и психијатар троје људи. Служба за кућно лечење и негу обишла је четворо теже покретљивих пацијената у домаћинствима, Хитна помоћ је била у приправности, док је са лековима на располагању била Апотекарска установа Ваљево. Медицинске екипе обишао је и градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић. Заменик директора Дома здравља др Виолета Васић у изјави медијима је истакла:

-Људи на сеоском подручју препознали су значај Медицинског села с обзиром на традицију коју имамо у оваквим активностима. Велика корист је што у овом тренутку не морају сви имати здравствено осигурање, што је препрека у редовној процедури да посете свог изабраног лекара и обаве неку дијагностичку методу. Становници који већ болују од неких болести у прилици су да преконтролишу своје здравље и добију смернице за даље понашање у вези дијагностике, терапије и лечења, а здрави мештани да утврде постоји ли неки ризик и сходно томе да се усмере на даљу дијагностику како би се спречио настанак болести. Ову акцију организујемо већ 20 година – прво Медицинско село одржано је 1998. године. Захваљујући том искуству имамо устаљену организациону форму коју прилагођавамо месту где се одржава и популацији.

Од индикација најчешће су забележени повишен притисак и ниво шећера, старачка далековидост и наглувост, а било је и случајева песка у жучној кеси и везане жучне кесе. Медицинско село“ је одржано уз одлично посећену манифестацију „Овчарска изложба“ под покровитељством Града Ваљева.