Акција поводом Светског дана борбе против дијабетеса

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса Дом здравља Ваљево, у сарадњи са партнерским установама, у уторак 14. новембра организовао је превентивну акцију у Информативно-услужном центру Градске управе. Од 8 до 10 часова екипа Патронажне службе и ученици Медицинске школе Ваљево заинтересованим грађанима који су послом дошли у зграду Градске управе и службеницима мерили су ниво шећера у крви и притисак, делили савете и едукативне материјале намењене превенцији и здравим стиловима живота. Међу прегледаних око 80 људи, међу којима су значајан број чинили службеници Градске управе, 20 је имало благо повишен ниво шећера, а скоро половина повишен притисак (већина су хронични пацијенти). Са суграђанима је разговарала и начелница Службе за здравствену заштиту одраслих др Јелена Гајић, која је и један од лекара у Саветовалишту за дијабетес Дома здравља Ваљево. Саветовалиште је отворено октобра 2014. године и од тада се за помоћ обратило преко 600 пацијената, а ради ради понедељком и средом од 14 до 16 часова.

-Дијабетес је хронична незаразна болест која све више узима маха. То не важи само за старију популацију него све већи број младих обољева од дијабетеса типа 2. Пре свега због физичке неактивности, начина живота и начина исхране, уз пуно шећера, засићених масти, енергетских напитака и слично. У Саветовалишту за дијабетес Дома здравља Ваљево првенствено су нам пацијенти новооткривени дијабетичари, који се сусрећу са новим начином живота, потребни су им савети у вези исхране, физичке активности, терапије, како све то уклопити и помажемо им да прихвате дијабетес као саставни део живота. Део пацијената чине и људи који су мало заборавили на болест па имају нешто повишен шећер, масноће и притисак, мало су гојазни, додајте ту стрес, тако да све то заједно постепено доводи до пада животне енергије. Са њима разговарамо како да превазиђу те препреке да би им квалитет живота био на пристојном нивоу. Долазе нам и чланови породице или их ми позивамо.

Струковна сестра специјалиста јавног здравља Славица Филиповић указала је на значај честих превентивних акција Дома здравља Ваљево на сузбијању хроничних незаразних болести. Указала је на значај правилне исхране, укључујући избор намирница и редовност оброка, уношење довољно течности, пре свега воде, затим на физичку активност од бар пола сата дневно, штетност алкохола (умерено конзумирање) и дуванског дима, као и на редовне лекарске контроле. Према најновијим подацима, од дијабетеса у Србији болује око 710.000 људи, од чега је 90 одсто пацијената са дијабетесом типа 2, док је у свету 415 милиона оболелих. Још бар трећина људи од овог броја не зна да болује од шећерне болести. Број оболелих расте невероватном брзином и према садашњим прогнозама до 2040. ће се повећати за 50 одсто тако да ће износити више од 600 милиона. Према подацима ЗЗЈЗ Ваљево, у 2016. регистровано је 67 новооболелих пацијената, а до краја септембра ове године још 57.

Министар здравља Лончар најавио је јуче формирање Националног референтног центра за дијабетес и унапређење Националног регистра за дијабетес.