Превентивни прегледи под покровитељством Министарства здравља

У недељу 19. новембра од 8 до 16 часова трећи пут ће врата здравствених установа отворена за бесплатне превентивне прегледе под покровитељством Министарства здравља. И овог пута у акцију су укључени сви домови здравља са територије Колубарског округа, тако и наша установа. У Дому здравља Ваљево ће се радити прегледи лекара опште праксе, ултразвук абдомена по потреби, палпативни прегледи дојки за потребе даље дијагностике и ради евентуалног упућивања на мамографију у Општу болницу уколико постоје индикације. Контрола хормона штитне жлезде ће такође бити рађена по индикацијама након општег прегледа и одредиће је лекар према потреби. У недељу је прилика женама без осигурања да прегледају дојке јер су све жене популације изнад 40 година које имају неки вид здравственог осигурања обухваћене скрининг програмом и добијају позиве за мамографију.

Подаци из претходних акција указују на то да је одзив неосигураних лица свега пет одсто тако да Министарство здравља апелује на грађанство без здравственог осигурања да се одазове акцији, јер су бесплатни превентивни прегледи и организовани да се њима изађе у сусрет и омогући им се контрола здравственог стања. Циљани дијагностички прегледи ће се радити само према индикацијама, након општег прегледа. То су УЗ абдомена, контрола хормона штитне жлезде и мамографија за жене изнад 40 година. Сви ови прегледи ће бити рађени и у Општој болница Ваљево, дакле општи преглед, затим УЗ абдомена, преглед онколога према индикацијама ради упућивања на додатну дијагностику мамографом, као и узимање материјала за контролу хормона штитне жлезде према индикацијама након општег прегледа лекара.

Такође треба још једном нагласити да сви здравствени радници и лекари и медицински техничари и сестре потпуно волонтерски учествују у овим акцијама без икакве надокнаде.