Семинар за основце Саветовалишта за младе

У нашој установи је у току семинар „Превенција ризичног понашања – здрави стилови живота“ са ученицима петог и шестог разреда (представницима одељења) градских основних школа, које поводом Светског дана детета организују Саветовалиште за младе и Патронажна служба Дома здравља, у сарадњи са партнерским установама и организацијама. Четврочасовни семинари, који укључују и радионице и вршњачку едукацију, одржавани су целе ове седмице у Едукативном центру Дома здравља с почетком у 10 часова, а биће настављени и наредне недеље, с тим што ће у среду бити организовани у Музичкој школи. Едукацију води психолог Живана Пантић, шеф Саветовалишта за младе у овиру Службе за здравствену заштиту деце, а учествују и представници Патронажне службе Дома здравља, Завода за јавно здравље, Црвеног крста Ваљево, као и вршњачки едукатори - ученици Медицинске школе, Ваљевске гимназије и Пољопривредне школе.

Семинар обухвата упознавање са појмовима превенције и промоције здравља, правилне исхране, личне и колективне хигијене, значаја физичких активности, коришћења слободног времена на квалитетан начин, превенцију болести зависности од дувана, алкохола, дроге и интернета. Превенцију зависности радили су вршњачки едукатори из Гимназије, Медицинске и Пољопривредне школе. Након уводних излагања о превенцији и здравим стиловима живота, ученици подељени у групе припремају и излажу како они доживљавају те појмове, након чега се извлаче заједнички закључци. Осим значаја врсте намирница, редовности исхране и броја оброка, поготово у периоду пубертета, ученицима се посебно скреће пажња на штетност брзе хране, енергетских и газираних пића. Говори се и о поремећајима у исхрани, лицима и наличјима дијете, крајностима које могу довести до анорексије и булимије. Указује им се на значај одмора и довољно сна. На примеру камповања, ученици су спознавали значај боравка у природи, дружења, волонтеризма, тимског рада и распореда дужности, родне равноправности и слично.

-Покушавамо децу, наше полазнике, да научимо да мисле својом главом, посебно због велике понуде у њиховом окружењу. Да ли их је тешко научити да користе своју памет?! Јесте тешко зато што су они млади, радознали, зато што их привлаче ствари које су забрањене, мање пожељне, које неки њихови вршњаци раде, а они се или стиде или је родитељски утицај још увек пресудан у њиховом васпитању... Покушавамо да их научимо како да се одупру понудама које нису пожељне и здраве за њих или су чак опасне. Увежбавамо их како да осећање самопоштовања реализују кроз различите активности. Они брзо уче, надамо се да знају да препознају и поштују праве вредности којима их учимо, било да је у питању понашање, однос према раду. Веома је важно што истовремено слушамо и ми њихове приче – изјавила је новинарима психолог Живана Пантић.

Живана Пантић је истакла да родитељи, преокупирани обезбеђивањем егзистенције, у принципу сарађују када се појави проблем, а тешко их је приволети да дођу док су у дилеми шта се дешава и како да поступе. Она истиче да није неопходно да родитељи проводе са својом децом дневно пуно сати, већ да време које са њима проведу буде квалитетно испуњено, да се добро чују и разумеју. Решење види у већем ангажовању деце током слободних и ваннаставних активности како би се више надметали у креативним и квалитетним подухватима, а не у вербалним и физичким сукобима.