Семинар за основце Саветовалишта за младе

У Заводу за јавно здравље прошле недеље одржана је конференција за новинаре на којој су се поводом 1. децембра, Светског дана борбе против СИДЕ, јавности обратили представници Завода, Дома здравља и Црвеног крста. Овом приликом изнети су најновији епидемиолошки подаци Светске здравствене организације, по којима је око 37 милиона људи у свету инфицирано ХИВ-ом, од чега је у Европи 10 одсто. Прошле године откривено је 1,8 милиона нових случајева, што је знатно мање него 2000. године, а смањен је и број умрлих. Др Биљана Рајковић, епидемиолог ЗЗЈЗ Ваљево сматра ја томе допринела интензивна едукација.

-Према подацима „Батута“ у Србији је од 1985. када је регистрован први случај до краја новембра пријављено 3.585 особа, од којих је 1884 оболело, а умрло 1216 особа. Процена је тренутно да на територији Србије живи око 2400 људи са ХИВ-ом. У 2017 откривено је 105 случајева од којих је девет умрло од СИДЕ. Први случај у Колубарском округу пријављен је 1990. године и од тада у нашој евиденцији имамо податке за 32 заражене особе од којих је 7 умрло. Углавном су откривени у последњој, терминалној фази. Путеви преноса и даље су доминантни код интравенозних зависника и сексуланим путем нарочито код особа мушког пола које сексуално опште са истополним особама. Људи и даље не препознају ризике, нису схватили да треба на време да се тестирају и на време поставе дијагнозу, чиме би имали више шанси да своју болест преведу у хроничнио стање и продуже живот.. Уз адекватну терапију смањује се ширење вируса, те особе практично више нису заразне за околину и вероватно ћа да продуже живот 11 пута је већа – рекла је Билqана Рајковић.

Значајан допринос превенцији заједничким активностима дају Дом здравља, Завод за јавно здравље, Црвени крст, Омладина ЈАЗАС-а Ваљево и Медицинска школа, редовним едукацијама по основним и средњим школама. О томе је говорила Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже:

- Имамо бројна предавања путем којих желимо да укажемо на ризична понашања и сузбијемо их. Усмерени смо на школски узраст и осмишљена су тако да кроз дискусије допремо до њиховог мишљења, где они нама дају сугестије за све будуће активности. Наши ученици имају доста знања, али су убеђени и да нема потребе да им разјашњавамо сва ризична понашања. Мисле да знају више него што то стварно јесте. Ипак, кроз та предавања они сами схвате колико заиста знају. Увек скрећемо пажњу на начине преноса ХИВ-а, али и на салоне за улепшавање, тетоваже у којима се тај посао ради у нехигијенским и нестерилним условима нпр.

Председник Омладине ЈАЗАС-а Александар Томић још једном је указао на чињеницу да је СИДА још увек неизлечива болест и да је зато пресудна превенција:

- Превентива је јако значајна тако да Омладина ЈАЗАСА, Црвени крст и друге организације већ две године спроводе и једну акцију друштвене одговорности у коју смо укључили и апотеке, али и Градску управу. Битно нам је и желимо да бар тог првог децембра имамо једну значајну количину кондома коју можемо да поделимо грађанима. Градска управа нам је изашла у сусрет у тој набавци на чему смо им заиста захвални, исто тако и приватним апотекама које су се одазвале. Сви ми који се бавимо превенцијом учимо све да су кондоми нешто што треба да имају уз себе. Верујте да још увек постоје бројне предрасуде. Мислимо да је другачије, али није. Још увек постоји стигма код првог одласка код гинеколога. А да не говоримо колико људи тренутно не зна да правилно користи кондом.

На конференцији за новинаре речено је да су школе врло отворене за сарадњу, а посебан допринос едукацији младих даје др Душко Антонић из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево, који држи предавања и децу усмерава у добром правцу. Весна Павловић је најавила и акцију на Градском тргу 1. децембра од 11.55 када ће пролазницима бити дељен пропагандни материјал. Општи став који се могао чути био је да се Ваљевци више тестирају брзим тестовима у уличним акцијама него што сами долазе у Завод.