Акција поводом Светског дана борбе против СИДЕ

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против СИДЕ, на Градском тргу у Ваљеву одржана је заједничка акција у организацији Дома здравља, Завода за јавно здравље, Црвеног крста, Омладине ЈАЗАС-а, Медицинске школе и Удружење за заштиту животне средине „Екипа“. Испред зграде Градске управе постављени су штандови са порукама посвећеним превенцији борбе против СИДЕ, разговарано је са пролазницима, подељене су им едукативне брошуре и кондоми. О акцији и њеним ефектима говорила је Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже наше установе:

-Акција је протекла јако добро јер је наш пункт посетио велики број суграђана различитих година. Млади су прилазили са осмехом и великим интересовањем, дали подршку нашим активностима, узели пропагандни материјал и кондоме. Старије генерације више су биле заинтересоване у контексту безбедности здравља њихових потомака. Говорили смо им о начинима преношења ХИВ-а, као и томе како се сигурно не може пренети, да је важно да са тим буде упозната свака особа, а не само здравствени радници. Пренели смо им да је СИДА и даље присутна међу нама, да не бира узраст, ниво образовања и слично....Наша порука је да је СИДУ треба превенирати, односно заштити се да тога не дође, као и да је могуће на време је открити и живети са њом.

Црвени крст Ваљево један је од носилаца обележавања Светског дана борбе против СИДЕ. Волонтери Црвеног крста делили су пролазницима пропагандни материјал и кондоме. У име ове организације јавности се обратила Зорица Алексић:

-Имамо паролу за поседовање кондома: „Боље га имати онда када вам не треба, него га немати онда када је потребан.“ То говоримо младима и на нашим предавањима, да треба да се упознају са начином правилне употребе кондома и где могу да их купе. На тај начин чувају себе, а тако чувају и друге. Између осталог, саветујемо их да посете Саветовалиште за младе Дома здравља Ваљево, ако су у било каквој младалачкој дилеми. Ако мисле да су били у ризичном понашању и сумњају да им се нешто може десити, саветујемо их да се преконтролишу у Заводу за јавно здравље, где потпуно анонимно могу проверити да ли су ХИВ негативни и тако себе ослободити сваке недоумице.

У току недеље представници Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље, Службе поливалентне патронаже Дома здравља, активисти Црвеног крста и удружења „Екипа“ низом акција потрудили су се да грађанима промовишу здраве стилове живота, едукују младе и укажу им на ризично понашање. Осим тога, Дом здравља са сарадницима током читаве године организује едукативна предавања и радионице са предшколцима, основцима и средњошколцима, са циљем промоције здравих стилова живота и указивања на ризичне облике понашања који могу угрозити здравље младих.