Активности поводом Светског дана без дувана

П

о Календару здравља Светске здравствене организације 31. мај се обележава као Светски дан без дувана, ове године под слоганом „Донеси одлуку – остави дуван“. Иако другачије него претходних година, захваљујући знатно повољнијој епидемиолошкој ситуацији Дом здравља Ваљево је успео да се са неколико разноврсних активности прикључи овој значајној глобалној кампањи.

Поводом Светског дана без дувана јуче је Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља из Службе поливалентне патронаже гостовала у Јутарњем програму ТВ Ваљево Плус. Говорила је о пушењу као фактору ризика за настанак многих болести, као и о превентивним активностима које Дом здравља Ваљево спроводи у борби против дуванског дима.

- Дувански дим је један од најзначајнији фактора ризика за настанак многих хроничних незаразних болести. Може се рећи да не постоји ниједна болест која настане у људском организму за коју пушење није било један од битних фактора ризика, ако је особа пушач. Најчешће су то обољења респираторних органа (грла и плућа), кардиоваскуларног апарата (срце и крвни судови) при чему као највеће последице имамо инфаркт срца и инфаркт мозга, као церебро-васкуларни инсулт, односно шлог. Све су то врло тешка обољења, која могу имати високу стопу смртности или компликација. Ту су и болести дигестивног тракта, репродуктивних органа. СЗО указује да годишње 7,5 милиона људи умре од последица коришћења дуванског дима – рекла је, између осталог, Славица Филиповић у програму Ва Плус.

Осим тога, део редовне радионице Школе за труднице и родитељство, одржане јуче, био је посвећен здравим стиловима живота, између осталог и штетним навикама у трудноћи попут конзумирања дуванског дима. Ову традиционалну едукацију за труднице организује Служба поливалентне патронаже, а води је Славица Филиповић.

Дом здравља се, заједно са Заводом за јавно здравље Ваљево, придружио и акцији на Градском тргу, чији је носилац био Црвени крст Ваљево. Нашу установу представљала је главна сестра Патронаже Весна Павловић. Био је постављен штанд са постерима, разговарано са пролазницима и дељем едукативни материјал, а млади волонтери Црвеног крста су урадили анкету са Ваљевцима.

Александар Томић из Црвеног крста каже да овогoдишњи слоган „Донеси одлуку – остави дуван“ управо указује на значај превентивних активности, којима се партнерске установе у Ваљеву доста баве.

- На глобалном нивоу око 70 одсто од 1,3 милијарде пушача нема доступност адекватним службама или установама које би им помогле да оставе дуван. Позната је чињеница да дуван вишеструко негативно утиче на организам, а не доноси ниједну добру ствар. Наш задатак је да им укажемо на све могуће штетне ефекте пушења. У том контексту волонтери Црвеног крста данас ће на Градском тргу у разговору са суграђанима покушати да дођу до чињеница попут узрастног доба, пола, дужине уживања дувана, здравствених проблема који се могу повезати с тим, али и њиховог мишљења о главним јавно-здравственим проблемима.

Снежана Маринковић из Сектора за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево истиче да је у нашој популацији пушење доста заступљено.

- Морамо више размишљати о свом здрављу, знамо да је дувански дим један од главних потенцијалних узрочника кардиоваскуларних болести. Жеља нам је да нашим суграђанима скренемо пажњу на штетност пушења нашим присуством на Градском тргу, промотивним штандом и поделом пропагандног материјала. Пушење се убраја у болести зависности и није лако оставити дуван, али морамо сви заједно покушати. Ако сваки дан избаците једну цигарету из ваше табакере већ сте направили добар корак за здравље. Трудите се да престанете да пушите због свих оних који вас воле. Што мање цигарета – више позитивних исхода за здравље – неке су од порука које је у изјави за медије изрекла Снежана Маринковић.

Црвени крст Ваљево и партнери у среду ће одржати радионицу о штетности дувана за ученике Медицинске школе.

Повратак на Главну страну