Обележавање Националног дана без дуванског дима

П Партнерске организације: Црвени крст Ваљево, као носилац активности, Завод за јавно здравље Ваљево, Медицинска школа Ваљево и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, заједнички су обележиле 31. јануар - Национални дан без дуванског дима. Улична акција под слоганом „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација” одржана је на Градском тргу, где су постављени пултови са здравствено-превентивним порукама и паноима који се односе на штетност дуванског дима, док су волонтери Црвеног крста суграђанима делили едукативне брошуре и анкетирали их на тему пушења и осталих болести зависности. Осим тога, захваљујући градским медијима послата је широј јавности заједничка порука о штетности дуванског дима.

-Са нашим партнерима читаве године спроводимо превентивне здравствене активности на различите теме, између осталог посвећене и борби против пушења као болести зависности. Много тога се ради уз подршку основних и средњих школа, јер је познато да се граница почетка уживања никотина смањује, с тим што крећемо са активностима још од предшколског узраста. Циљ нам је да подигнемо свест о штетности различитих агенаса на урушавање здравља, код младих нарочито. Прошле године смо радили вршњачку едукацију са средњошколцима о превенцији зависности од алкохола, а они су то наставили да преносе својим другарима. Подсетила бих још да Одбор за јавно здравље Ваљево сваког 31. јануара упућује Предшколској установи и градским и сеоским основним школама конкурс за израду ликовних и литерарних радова на тему штетности дуванског дима по људско здравље. Проглашење најбољих радова је 31. маја, на Светски дан борбе против дуванског дима – рекла је патронажна сестра Славица Филиповић, специјалиста јавног здравља.

Александар Томић из Црвеног крста Ваљево је изјавио да се Дан без дуванског дима у Србији обележава већ 20 година, као континуирани покушај да се подигне свест о штетности дуванског дима код активних и пасивних пушача.

-Овогодишњи слоган „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација” покушава да у фокус активности стави младе. Има неколико поражавајућих података, а то је да сваки трећи средњошколац пуши, да је сваки трећи средњошколац пробао наргиле, као и да је преко 80 одсто ученика без проблема купило цигарете. То би могли и бити фокуси нашег деловања. Црвени крст се, иначе, током године континуирано бави превенцијом, покушавајући да код активних пушача пробуди свест да је потребно што пре да почну са одвикавањем од пушења. Постоји податак да је у Србији шест од 10 пушача то покушало без успеха. Ово је апсолутно јавно-здравствени проблем јер је више од 17 одсто болести смрти као последица кардио-васкуларних обољења настало због дуванског дима.

И Томић је истакао да ће, заједно са колегама из Дома здравља и Завода, наставити да раде на превенцији свих повезаних болести зависности међу младима: пушења, алкохолизма и коришћења психоактивних супстанци.