„Превенција алкохолизма младих“ за вршњачке едукаторе

У играни заједнички тим Дома здравља, Завода за јавно здравље и Црвеног крста Ваљево реализовао још једну допунску обуку за вршњачке едукаторе на тему „Превенција алкохолизма младих“. Циљ допунске обуке је стицање нових знања и побољшање личних капацитета да се програм реализује, што је важно за сваког од 21 едукатора који је присуствовао обуци. Интензиван рад са младима, њихово континуирано усавршавање на тему превенције алкохолизма код младих, од суштинског је значаја за успех едукација које се спроводе.

Обука је осмишљена тако да вршњачки едукатори прво ураде улазни тест који су реализовали психолог Саветовалишта за младе Дома здравља Ваљево Живана Пантић и патронажна сестра Славица Филиповић, како бисмо евалуирали њихово знање стечено на претходним обукама. Након теста, едукатори Медицинске школе, који су прошли пилот предавања, радили на терену предавања са основцима, прошли су кроз стандардизовану презентацију пред колегама , са питањима за дискусију.

За ову прилику одабрана је радионица из тематског оквира Вештине комуникације, под називом „Марсовац“ коју је реализовао са полазницима стручни сараданик за здравствено превентивну делатност Црвеног крста Ваљево Александар Томић. Завршни део обуке обухватао је нову тематску целину, којом је допуњена презентација - Енергетска пића и њихов штетни ефекат, коју су реализовале др Александра Филиповић и нутрициониста Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље Ваљево.

Едукација је организована у простору Музеја завичајних писаца Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, јер је у току реконструкција наше зграде којом је тренутно обухваћен и Едукативни центар.