Обележен Светски дан без дувана уз слоган „Заштитимо децу од дуванске индустрије“

П од слоганом „Заштитимо децу од дуванске индустрије“ Дом здравља ЗЦ Ваљево (Патронажа), Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа обележили су Светски дан против дуванског дима (31. мај). У преподневним сатима у Медицинској школи је одржано предавање „Превенција пушења“ за ученике прве године, са акцентом на њиховом оснаживању да се одупру вршњачком притиску за конзумирање дувана. Затим је на Градском тргу у 13 сати, у време када је највише пролазника, организована акција са едукативном изложбом, поделом промоматеријала и анкетирањем грађана. Акцију су пропратили медији.

Славица Филиповић, струковна сестра–специјалиста јавног здравља Патронажне службе Дома здравља Ваљево нагласила је да су поруке поводом Светског дана без дувана пре свега окренуте младом нараштају, школској деци и омладини.

- Имамо податке да се, нажалост, прва цигарета проба још у нижим разредима основне школе, а то постаје модел доказивања код ученика од петог до осмог разреда. Најновији изазов је повећана је употреба електронских цигарета. Морамо напоменути да свака цигарета смета и да у дуванском диму не постоји ниједна корисна материја. Све су апсолутно штетне и имају далекосежне последице. Најчешћа обољења код уживалаца дуванског дима су кардиоваскуларна, затим респираторних органа, а велики ризик је и за настанак малигних обољења. Због тога радимо промотивне превентивне активности целе године, од Националног дана 31. јануара па до децембра, одласком у вртиће, школе и факулете. Спроводимо превентивне прегледе код одрасле популације и радно активног становништва, кроз поделу васпитно-здравствених брошура, предавања, изложбе, креативне радионице и индивидуално саветовање. Пнеумофитизиолошка служба ЗЦ Ваљево деценијама уназад је радила кроз Саветовалиште за одвикавање од пушења, што је јако значајно. Постоји слоган „Јесте тешко, али није немогуће престати бити пушач“. Некада људи немају довољно снаге, не могу да се одупру овој болести зависности, како је класификована, али сваки појединац треба да зна да помоћ може наћи у здравственим установама и код здравствених радника кроз све побројане видове подршке.

Волонтери Црвеног крста и ученици Медицинске школе на лицу места су анкетирали суграђане о њиховим животним навикама. Секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић каже да парнерске установе и организације, као и сваке године, покушавају не само да будемо здравствено едукативни, већ и актуелни.

- Ово је болест зависности чији се дијапазон с годинама шири. Некада смо имали дуван као највећу претњу, односно никотин и све деривате који се налазе у цигарети, али сада имамо електронске цигарете чије негативне ефекте још увек не знамо, због кратког периода употребе. Оно што је лоше, а што можемо да препознамо, то је тенденција раста употребе, поготово код младе популације. Са становништа корпорација које их продају јасно је да је то регрутација нових корисника, али са становишта јавног здравља то је прилично спорна ствар јер имате раст у ЕУ од 12,5 посто у ученичкој поулацији, наспрам два посто код одраслих. Ако на све то додамо да око 37 милиона деце узраста 12-15 година пуши то су подаци који апсолутно доносе немир свима нама који покушавамо да сваку заједницу учинимо здравијом и безбеднијом. Шта можемо да урадимо у складу са новим информациама? Па можемо да разговарамо са ученицима о ризицима, о њиховим недоумицама, да их охрабримо да кажу НЕ, као што смо у Медицинској школи са ђацима прве године разговарали како да се одупру вршњачком притиску, да не мора свака ствар коју младости носи да се проба, како да разумеју да је улагање у здравље инвестирање у извесну будућност. То су дискусије које не доносе црно-беле одговоре и зато захтевају континуирану едукацију.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је објавио да је, према последњим подацима из Истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији 2022. године, једна петина ученика узраста 11, 13 и 15 година (19,7%) пробала електронске цигарете током живота, при чему коришћење електронских цигарета и снуса расте са узрастом.

Према Истраживању о употреби дуванских и сродних производа међу популацијом старости 18-64 године у Србији које је спроведено у децембру 2023. године, више од трећине одраслог становништва (37,9%) повремено или свакодневно пуши цигарете, у највећем проценту особе у старосној групи 35-44 године. Такође, 85% становника узраста 18-64 године навело је да је изложено дуванском диму у угоститељским објектима, а 43% на свом радном месту. Истовремено скоро четвртина анкетираних (23%) наводи да је изложено аеросолима електронских цигарета, а трећина (33%) наводи да им то смета. Према резултатима овог Истраживања, пушење није дозвољено у мање од једне петине домаћинстава.

Повратак на Главну страну