Огромно интересовање за вакцинацију против грипа

О д почетка имунизације, у периоду од 14. до 31. октобра, у Дому здравља Ваљево и здравственим станицама и амбулантама вакцину против сезонског грипа примило је 2.426 особа. То је око 700 више него за исто време прошле године! С обзиром на то да је ваљевски Дом здравља ове године добио 3.000 доза, остало је преко 500 вакцина, а до уобичајене сезоне грипа има довољно времена. За сваку похвалу је што се наши суграђани на време штите од сезоне инфекција. О разлозима појачаног интересовања за имунизацију прим. др Радмила Михајловић, специјалиста опште медицине Дома здравља Ваљево каже:

-Ове године смо добили једну од најсавршенијих вакцина, која се примењује у развијеним државама, четворовалентну вакцину која покрива прогнозиране сојеве А и Б вируса, произвођача „Санофи“. Захваљујући ангажовању изабраних тимова лекар-сестра, али и медијима, грађани су боље упознати са тегобама које могу да имају услед вируса грипа. Схватили су значај превенције, а једина права превенција је вакцина. У последње три године примећује се појачано интересовање за вакцинацију, ове сезоне је то још израженије. Симптоматологија грипа је најупадљивија код најугроженијих група, а то су деца, стари и хронични болесници. Али, није мање угрожено ни радно способно становништво у јавном сектору. Због тога је вакцинација препоручљива за све, поготово за оне који су у свакодневном контакту са много људи. Од грипа се може оболети упркос вакцинацији, али су тегобе много блаже. Као превенцију препоручујем уношење доста воћа, витамина и течности, проветравање просторија и краће задржавање у затвореном простору.

Да би се вакцинисали потребно је да се пацијенти јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада и Педијатрије (деца), од кога ће добити налог за примање вакцине. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест до 12 месеци. Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су пацијенти са кардиоваскуларним болестима, са обољењима респираторног система, дијабетичари итд.). Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које су прехлађене и имају температуру, док не оздраве.