Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

К ао и сваке године, Патронажна служба Дома здравља Ваљево учествовала је у програму обележавања Светског дана борбе против СИДЕ, чији је носилац Црвени крст Ваљево, а учествовали су и Завод за јавно здравље и Медицинска школа. Уличном манифестацијом на централном Градском тргу, којој је претходила конференција за новинаре дан раније, обележен је 1. децембар под слоганом „Друштво доприноси напретку“. На конференцији за новинаре у име Дома здравља говорила је главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић.

У акцији на Градском тргу су учествовали и средњошколци - вршњачки едукатори за превенцију сиде и очување репродуктивног здравља, који су потребна знања стекли кроз програм „СПОТ – Сазнај, промовиши, образложи, тестирај!“ Ово је била и прилика да кроз разговор и дељење здравствено васпитног материја информишемо наше суграђане о најновим чињеницама за ХИВ инфекцију и болест коју човечанство полако зауздава. Уз ангажман великог броја волонтера Црвеног крста Ваљево и сарадника: Завод за јавно здравље Ваљево, Дом здравља Ваљево – Служба поливалентне патронаже, Омладина ЈАЗАС Ваљево и Медицинска школа „др Миша Пантић“ Ваљево подељена је значајна количина брошура, других летака и кондома.

Александар Томић из Црвеног крста Ваљево нагласио је да ће у наредном периоду акценат ставиит на активности вршњачких едукатора, кроз програм вршпњачке едукације Омладине ЈАЗАС, који ће разговарати са вршњацима о очувању репродуктивног здравља и превенцији СИДЕ. Он је подсетио и на недавно тестирање у мобилном бусу на Градском тргу када се тестирало 18 особа. Кроз пројекат СПОТ подржан од Града Ваљева обучено је 17 вршњачких едукатора, у чему је од изузетног значаја била сарадња са школама. План је да се у наредној години обезбеде средства за бар четири тестирања, промотивне материјале и кондоме који ће, као и до сада, бити дељени бесплатни, након едукативних и промотивних активности. Новинарима се обратио и вршњачки едукатор Матија Шесто, ученик треће године Медицинске школе Ваљево.

О сузбијању СИДЕ говори смањење броја умрлих на светском нивоу у протеклој календарској години, који је први пут значајно испод милион, тачније око 770.000 у 2018. г. у поређењу са 1.7 милиона из 2004. г. што је смањење за 55 одсто! Такође је број новоинфицираних, око 1.7 милиона (2018), пао за око 40 % у односу на 1997. г. (2.9 милиона) и значајно је порастао број обухваћених терапијом.