Заједнички за „365 дана без дувана“

У среду 31. јануара на Градском тргу у Ваљеву заједничком акцијом су Национални дан без дувана обележили Дом здравља – Служба поливалентне патронаже, Завод за јавно здравље, Медицинска школа и Црвени крст Ваљево. У четвртак је организовано предавање о здравим стиловима живота и штетности дуванског дима у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини, за ученике од петог до осмог разреда, чији је носилац била Служба поливалентне патронаже.

Током акције у центру Ваљева пролазницима је подељен здравствено-васпитни материјал, разговорало се о навикама и штетности дуванског дима, а део суграђана је попунио упитник о здравственим навикама (проценa никотинске зависности).

Весна Павловић, главна сестра службе у изјави медијима говорила је о проблему заступљености пушења код основаца и средњошколаца:

- Оно што нас као превентивце забрињава јесу показатељи истраживања института „Батут“ колико је пушача још у школском узрасту, поготово у средњошколском. У узрасту од петог до осмог разреда предњаче дечаци, од првог разреда средње школе све више се појављују девојчице. Нема система у нашем телу који би био поштеђен штетног деловања никотина, због тога шаљемо јасну поруку да се треба одупрети тој болести зависности.

Секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић рекао је да установе заједнички покушавају да кроз низ различитих активности скрену пажњу да је пушење и даље врло значајан проблем који утиче не само на здравље него генерално на популацију, па и на економију.

- Имамо симболичну активност да се суграђани одрекну једне цигарете у корист једне воћке. Наши волонтери, ученици Медицинске школе раде анкету о здравственим навикама наших суграђана, и њих ћемо наградити воћком. Подаци о јавном здрављу из 2019. године говоре да је 26,5% становника наше земље имало неки пушачки стаж, око 16 посто пуши дневно преко 20 цигарета. Забрињава истраживање из 2022. које даје индикаторе здравља школске деце и говори да је сваки шести ученик узраста пети и седми разред основне и прва година средње школе пробао цигарете, а да сваки десети пуши. Ако овај податак ставимо у корелацију са подацима да загрејани дувански производи доживљавају експанзију, онда су проценти далеко већи. Притом не знамо какве су далекосежне последице конзумирања загрејаних дуванских продуката и зато смо овде да кажемо да не постоји ниједна позитивна ствар везана за дуван.

Национални дан без дувана (31. јануар) ове године се обележава под слоганом „365 дана без дувана”. Употреба дувана штетно делује на целокупан организам и један је од фактора ризика који је заједнички за четири најзаступљеније болести у свету: болести срца и крвних судова, малигне болести, дијабетес и хроничне респираторне болести. Поред здравствених, социјалних и економских последица, укључујући и повећане трошкове лечења и смањену продуктивност на радном месту, производња и употреба дувана имају и штетне ефекте на животну средину.

Више података на: https://www.batut.org.rs/index.php?content=2765

Повратак на Главну страну