Дом здравља у обележавању Међународног дана против злоупотребе и трговине дрогама

С лужба поливалентне патронаже Дома здравља учествовала је у обележавању Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама (26. јун) у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у нашем граду. Носилац трибине и радионице са војницима био је Црвени крст Ваљево, а учествовале су и остале партнерске установе: Завод за јавно здравље Ваљево и Медицинска школа „Др Миша Пантић“ Ваљево.

Секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић направио је уводни део трибине и изнео општи приступ проблематици злоупотребе психоактивних супстанци. Главна сестра Патронажне слубе Дома здравља ЗЦ Ваљево Весна Павловић је кроз радионицу и интеракцију са војницима пренела је истине и заблуде о болестима зависности и психоактивним супстанцама, након чега је Славица Филиповић из Патронаже говорила о значају подршке породице уколико постоји проблем. Снежана Маринковић, представник Центра за промоцију здравља Завод за јавно здравље Ваљево је говорила о зависности од енергетских напитака, мобилних телефона и интернета.

Посебно занимљив био је завршни, практични део у којем су наставница здравствене неге Медицинске школе и волонтерка Црвеног крста демонстрирале пружање прве помоћи у збрињавању лица без свести и кардиопулмоналној реанимацији. У вежбању на моделу опробало се и неколико војника, чиме је врло успешно завршен овај

Овогодишњи слоган је „Докази су јасни: инвестирајте у превенцију“. У оквиру кампање наглашава се да ефикасне политике о дрогама морају бити укорењене у науци, истраживању, пуном поштовању људских права, саосећању и дубоком разумевању друштвених, економских и здравствених импликација употребе дрога.

Повратак на Главну страну