Превенција у фокусу

В икенд за нама протекао је у недељу у знаку превентивних прегледа које захваљујући Влади Републике Србије, Министарству здравља, Републичком фонду здравственог осигурања, поново организују здравствене установе у Колубарском округу. Овог викенда за грађанство су били омогућени превентивни прегледи штитасте жлезде, који суп о правилу изазвали огромно интересовање грађанства које је искористило прилику, лепо време и слободан дан да преконтролише стање штитасте жлезде.

У оквиру прегледа штитасте жлезде, која регулише бројне метаболичке процесе у организму, рађени су ултразвучни преглед штитасте жлезде, као и одређивање нивоа хормона штитасте жлезде( ТСХ, ФТ4, антитереоглобулинска антитела). Укупан број урађених лабораторијских анализа на хормоне штитасте жлезде и антитиреоглобулинска антитела је 272. Укупан број урађених ултразвучних налаза штитасте жлезде је 209.

И поред позива да се превентивни прегледи организују за одрасле особе које раније нису имале детектовано обољење штитасте жлезде, тј. да нису раније лечени од обољења овог органа, највећи број прегледаних је искористио превентивне прегледе као контролне за већ установљено обољење штитасте жлезде, тако да се не може са сигурношћу рећи колики је број новооткривених пацијената са патологијом штитасте жлезде јер је сваки други прегледани имао патолошке промене на штитастој жлезди.

У Дому здравља Ваљево су радила два тима лекара ултразвучне прегледе и лабораторијске анализе, док је у болници у просторијама мамографа, ултразвучне прегледе радио један тим. Због кратког временског интервала од 8 до 16 часова није било могуће постићи све прегледе, па ће за заинтересоване бити омогућен нови термин.

Превентивни прегледи били су омогућени и грађанима без здравствене књижице, а трајали су од 8 до 16 часова. Значај прегледа је велики, јер су превенција и рана дијагностика од кључног значаја за позитиван исход лечења сваке болести.

Повратак на Главну страну