Знатно смањен број прегледа, тестирања и позитивних на коронавирус

П

оследњих десетак дана број прегледа у КОВИД амбуланти Дома здравља знатно је смањен и у просеку дневно износи 130. Радним данима се креће до 150, а викендом око 90. Број тестираних је између 50 и 65 дневно, а број позитивних никада није био мањи и најчешће је око 5-6 дневно.

О тренутној ситуацији начелник Службе за здравствену заштиту одраслих Вања Вучетић Вуковић каже:

- Број прегледа је знатно смањен , а притом то нису све први прегледи. Има доста контролних прегледа, затим оних који су везани за административне послове, а такав је период године у којем су очекиване и сезонске прехладе. Те прехладе немају везе са овом инфекцијом, али због актуелне епидемиолошке ситуације људи морају доћи на преглед у КОВИД амбуланту. Није их лако разликовати јер свака вирусна инфекција личи једна на другу. Једини начин којим наш организам може да се одбрани је путем температуре. Тако да сви пацијенти код којих се јаве симптоми респираторне инфекције, укључујући и температуру, треба да дођу и буду прегледани у КОВИД амбуланти. Тренутно су клиничке слике код пацијената сумњивих на КОВИД блаже: блага температура, инфекција горњих дисајних путева праћена болом у грлу и цурењем носа, бол у пределу синуса, а упале плућа ових дана нисмо имали.

Због мање прегледа смањен је број здравствених радника у амбуланти, тако да у једној смени сада раде три тима лекар-сестра. Радно време КОВИД амбуланте у Новом насељу је непромењено – од 7 до 20 сати.

Повратак на Главну страну