Одржана трибинa o контрацепцији у Економској школи

У наставку кампање „Нађи прави избор“, посвећене контрацепцији код младих, а поводом Светског дана борбе против СИДЕ, одржано је предавање-трибина за ученике треће године Економске школе. Организатор је био Дом здравља Ваљево, уз подршку Црвеног крста Ваљево и Завода за јавно здравље Ваљево. За стотинак ученика Економске школе о методама контрацепције и њеном значају говорио је гинеколог др Душко Антонић из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља, обратила им се и Славица Петровић из Службе поливалентне патронаже, док је Александар Томић из Црвеног крста и ЈАЗАС-а говорио о превенцији заразе ХИВ-ом и коришћењу кондома као најпоузданијег начина заштите.

Др Антонић је говорио о врстама и методима контрацепције, истакавши да ниједан начин заштите није стопостотно сигуран, да битну улогу игра и добро познавање партнера, као и да методе као што је кондом уједно представљају заштиту од полно преносивих болести. Приказан је и едукативни филм из области превенције СИДЕ „Дечко који се стидео“, подељене брошуре Института „Батут“ о репродуктивном здрављу и кондоми.

Циљ кампање је да се истакне важност одговорног сексуалног понашања и употребе различитих метода контрацепције, да млади људи квалитетно буду информисани о свом сексуалном и репродуктивном здрављу. Према проценама Светске здравствене организације, употреба модерних метода контрацепције спречила би 308 милиона непланираних трудноћа.