Обележен Светски дан борбе против СИДЕ

Ц рвени крст Ваљево, као носилац догађаја, наставници и ученици Медицинске школе Ваљево, представници Патронажне службе Дома здравља Ваљево и Омладине ЈАЗАС-а обележили су на Градском тргу 1. децембар - Светски дан борбе против сиде. Тимски рад, као и приликом обележавања већине важних догачаја из Календара здравља Светске здравствене организације.

Уз поштовање свих мера превенције, централна улична манифестација под слоганом „Глобална солидарност, заједничка одговорност“ ове године је реализована кроз изјаву за медије на отвореном и поделу превентивних брошура и кондома суграђанима који су посетили штандове и пролазницима.

Присуствовали су ТВ Ваљево плус, ТВ Марш и регионална ВТВ Ваљево, свесни своје улоге и значаја у тренутним околностима, јер у време пандемије корона вируса они нису само информативни већ и едукативни ресурс. Свој медијски простор овим активностима определио је и локални недељник „Напред“.

Након конференције за новинаре присутни волонтери Црвеног крста Ваљево су, уз коришћење заштитних рукавица и маски, посетиоцима и пролазницима делили кондоме и брошуре. У овој активности учествовали су и ученици Медицинске школе, њихови наставници практичне наставе, као и колеге из Патронажне службе Дома здравља Ваљево и Омладине ЈАЗАС-а. Овог пута, због акцента на личној безбедности реализатора и безбедности суграђана, није било уобичајног саветовања и тестирања; већ је само дељен здавствено превентивно едукативни материјал и кондодми „ан пасан“ без задржавања. Ипак, подељено је скоро 170 комплета брошура и кондома.

Подаци: Сида је смртоносна и неизлечива болест којом је од 1981. до данас било инфицирано 76 милиона људи, од чега је скоро 33 милиона умрло. Тренутна покривеност терапијом је 67% заражених, поређења ради 2009. je око 6.4 милиона користило терапију, данас (2020) је користи 26 милиона што је огроман помак али и даље је око 12 милиона људи без адекватне терапије. Доступност високо активне антиретровирусне терапије (HAART) у Србији прати светска кретања, па је тако доступност терапије у поређењу са 2003. годином многоструко већа (330 – 2003. према 2065 у 2019. години). Оно што је глобални закључак је да је глобана пандемија COVID 19, пореметила позитивне трендове у повећању броја тестираних и особа покривеним адекватном терапијом, те да ће бити потребно време и додатни заједнички напори да се та потешкоћа превазиђе, а овај закључак је компатибилан са овогодишњим глобалним слоганом „Глобална солидарност, заједничка одговорност“.

У нашем Колубарском округу до данас, су у текућој години три новоинфициране особе и три које су евидентиране као оболеле. Укупно 49 особа, од првог званично верификованог случаја 1990. године. До краја децембра уколико локална епидемиолошка ситуација буде повољнија, планирана су два круга тестирања које је подржала градска администрација, а реализује Асоцијација „Дуга“ Шабац у специјализованом возилу Министарства здравља Републике Србије, све као део пројекта „Имамо план – знање је пут, глобални задатак је и наш циљ“

Повратак на Главну страну