Обележена Национална недеља промоције дојења

Ј ош једном радионицом Школе за труднице и родитељство Дом здравља Ваљево је у четвртак 1. октобра, уз подршку Завода за јавно здравље Ваљево, обележио Националну недељу промоције дојења, која се у нашој земљи обележава од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ – ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ”. Дом здравља је увек укључен у обележавање важних датума у Календару здравља СЗО, а већ 13 година континуирано одржава Школу за труднице и родитељство у којој значајно место у раду са трудницама представља припрема за дојење и едукација о најважнијем чину за будуће породиље.

У Школи за труднице и родитељство Дома здравља Ваљево труднице добијају потпуну едукацију на тему дојења. О процесу дојења и значају мајчиног млека струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић каже:

-Мајчино млеко као природна исхрана од изузетног је значаја за правилан раст и развој детета. Да ли једна жена бити мајка која доји своје дете зависи од више фактора, а рекла бих да највише зависи од одлуке мајке. Свакако треба да буде информисана, едукована да је лучење млека процес, како се развија непосредно после порођаја, па кроз прве дане и прве месеце, како се мења количина лучења и квалитет млека, какве су потребе детета у првим данима, у првим недељама, на крају првог и у другом месецу итд. О учесталости подоја у првим данима, о потребном стрпљењу мајки за квалитетан подој. Да знају да јако пуно фактора утиче на развој процес лактације. Лактација зависи од исхране мајке, од доброг постављања бебе на дојку као кључне ствари - мама и беба ће то саме најбоље да пронађу. Препорука здравствених радника у свету и код нас јесте: минимум дојења шест месеци, а пожељно је, да уз увођење немлечне исхране, и до годину дана. Све маме које су прошле нашу Школу за труднице и родитељство доје своје дете и гаје га са лакоћом.

Труднице збуњује пандемија корона вирусом и могућност заразе бебе преко млека. И те одговоре могу добити у Школи за труднице и родитељство:

-У најкраћем порука је свака мајка може и треба да доји своје дете, уз поштовање свих мера заштите: спровођење личне хигијене, држање социјалне дистанце, и контролу свог здравственог стања. Уз појачану сарадњу са Патронажном службом и наше кућне посете, Телефонско саветовалиште, 24 сата смо им на услузи.

У раду је учествовала и главна сестра Патронажне службе Весна Павловић, а допринос Националној недељи промоције дојења допринео је и Завод за јавно здравље бројним едукативним брошурама, али и активним учешћем нутриционисте Снежане Маринковић:

- Са аспекта хранљивости и квалитета мајчиног млека сваки педијатар, гинеколог, нутрициониста и цео стручни тим увек би препоручио да је најбоља храна за бебу управо мајчино млеко, биолошки и емотивно. Беланчевине, угљени хидрати, масти и вода присутни у мајчином млеку беби дају стабилност и омогућују правилан раст и развој.

Интересантно је мишљење младе Јоване Милошевић, која очекује прву бебу:

- Кренула сам из радозналости, да се дружим с девојкама и стекнем неко искуство, али сам тек сада видела колико нисам знала. Стварно је ово од велике вредности. Намеравала сам да дојим бебу, али нисам имала представу колико је то важно. На свакој радионици нас подсећају на то јер пуно девојака данас храни бебе адаптираним формулама. Лепо су нас припремили за већину ситуација које нас очекују, тако да се осећам сигурније.

Поводом Националне недеље промоције дојења стручни тим Школе за труднице и родитељство уручио је будућим мамама поклон пакете спонзора “Care Direct” у којима су и пешкирићи са натписом „Хвала најбољој мами“, уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и заједничко писмо-честитку у којем наглашавају значај дојења. „Мајчино млеко је дар природе – садржи све што је потребно за раст и развој и штити од многих инфекција. Осим што задовољава потребу за храном, дете док сиса остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој својих чула и постиже бољи психомоторни развој.“, каже се између осталог у писму.

И на крају, стручни тим је поручио мамама: „Мислимо на вас. Будите храбре и верујте у себе. За успешан подој потребно је да донесете одлуку да дојите. Све остало је ствар природе и дивног тима који је био данас са вама!“

Повратак на Главну страну