Обновљени превентивни преглeди колектива

С лужба поливалентне патронаже јуче је обавила превентивне прегледе запослених у ОШ „Милош Марковић“ у Доњим Лесковицама, удаљеном подпланинском селу.

За 11 људи урађена је превентивна карта кроз коју су процењени фактори ризика за настанак хроничних незаразних болести. Свима су извршене анализе липидног статуса, нивоа шећера у крви и измерен крвни притисак.

О резултатима превентивних прегледа и процени ризика на основу превентивних карти главна сестра Патронаже Весна Павловић каже:

„Свако од прегледаних имао је неки од фактора ризика за настанак и развој хроничних незаразних болести. Код неког је то пушење, код неког физичка акивност или неправилна исхрана. Постоји део запослених који нередовно узимају хроничну терапију, притом нису редовно ишли на контроле код изабраног лекара, а имали су и проблем да добију термин код специјалисте у последње две године. Тако да су помало занемарили здравље у време пандемије, што је донекле и очекивано. Дали смо им савете у вези с тим, пре свега да се јаве изабраном лекару због правилног приступа лечењу. Одржано је и здравствено предавање о самопрегледу дојке, у склопу кампање превенције овог честог малигнитета код жена. Демонстрирали смо технику самопрегледа дојке на моделу, а затим су то саме испробале.“

Служба поливалентне патронаже изузетно је активна у последње време и у највећој мери вратила се основним активностима, које су биле смањене због ангажовања запослених на сузбијању КОВИД-19. У мају су у амбуланти Пети пук спроведени превентивни прегледи заинтересовним грађанима тог краја (мерење притиска и нивоа шећера у крви), таква провера здравља планирана је 12. маја за мештане села Клинци и Петница у сеоском дому, а 30. маја за чланове Удружења пензионера Ваљева у Дому пензионера.

Повратак на Главну страну