Руски медицински експерти боравили у Ваљеву

Р уски медицински експерти јуче су били у посети Ваљеву, како би анализирали медицинске капацитете и упознали се са здравственим системом у нашем граду. У нашем граду боравили су са циљем пружања медицинске и техничке помоћи, која је стигла из Русије у Србију, како би се обуздало ширење вируса КОВИД-19. На почетку посете разговарали су са руководством Штаба за ванредне ситуације града Ваљева, а затим са директорима Дома здравља и Опште болнице у Ваљеву обишли здравствене установе у нашем граду. У централној згради Дома здравља експерте из Русије дочекали су директор др Бранка Антић и начелник Службе хитне медицинске помоћи са санитетским транспортом др Дејан Бранковић. Након упознавања са организацијом рада служби у ванредном стању, превентивним и куративним мерама, показали су им функционисање КОВИД амбуланте у Новом насељу, указавши и на потребе за додатном опремом.

После састанка у Градској управи градоначелник Ваљева и командант Штаба за ванредне ситуације др Слободан Гвозденовић изјавио је:

-Војни лекари Војске Руске Федерације бораве у Ваљеву. Ту су специјалисти епидемиолози, инфектолози који су се интересовали за организацију саме здравствене заштите у граду и начину дијагностике сумњивих на вирус САРС-КоВ 2 и оно што је најбитније, начину тријаже и слање пацијената за Београд. Интересовали су се за капацитете Опште болнице у Ваљеву. Оно што их је највише занимало су капацитети Инфективног одељења и оних који могу бити стављени на располагање у најкраћем року, број респиратора итд. Директорка Дома здравља и директор Болнице су изнели своје виђење ствари и организације. Посетиће амбуланту у Новом насељу, која је одређена за пацијенте који су сумњиви на инфекцију. Након тога ће обићи Општу болницу. Оно што је можда и најбитније и о чему смо разговарали јесте један покретни рендген, што се вероватно и налази у овој донацији која је стигла из Руске Федерације и који би био од изузетне помоћи када је у питању дијагностика у самој Ковид амбуланти у Новом насељу. Мислим да је ово веома корисно и да ће лекари имати шта једни другима да кажу и да пренесу искуства, поготово руски лекари који су имали много оваквих ситуација у Русији и широм света.

Већ данас су почеле и конкретне мере подршке: припадници Војске Руске Федерације стигли су у наш град аутобусом и са три камиона и обавили дезинфекцију здравствених установа.