Против сезонског грипа вакцинисано 1800 људи за седам дана

И зузетно велико интересовање влада за имунизацију против сезонског грипа, тако да је у Дому здравља Ваљево и амбулантама од 1. октобра до данас вакцинисано 1.800 људи. Дом здравља Ваљево је ове године добио 4.000 доза, што значи да је утрошена скоро половина. Осим старијих од 65 година и хроничних болесника, приметно је веће интересовање код радно активне популације, односно суграђана средњих година.

Др Верица Петровић, специјалиста опште медицине, указује на значај имунизације против сезонског грипа:

-Вакцинација ствара појединачни и колективни имунитет. Као и свака вакцина, не штити стопостотно, али особа која се разболи у већини случајева имаће знатно блаже или врло благе симптоме. Интересовање је стварно велико, људи се прибојавају и те интеракције између грипа и КОВИДА-19. Када се вакцинацијом спречи ширење сезонског грипа, лакше ће моћи да се разликује респираторна инфекција корона вирусом. Иначе, нежељена дејства вакцине против грипа су врло ретка, блага и пролазна.

Да би примили вакцину, потребно је да се пацијенти прво јаве свом изабраном лекару Опште медицине, Медицине рада или Педијатрије, који ће им написати налог. Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су пацијенти са кардиоваскуларним болестима, са обољењима респираторног система, дијабетичари итд.), као и запослени који су у контакту са великим бројем људи.

За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест до 12 месеци. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве.

И ове године обезбеђена је четворовалентна вакцина, која обухвата два типа вируса А и два типа вируса Б. Према препоруци Института „Батут“, вакцина је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите против грипа.

Повратак на Главну страну