У Дому здравља настављен циклус трибина „Млади у фокусу“

О бележавајући Светски дан здравља (7. април), Дом здравља ЗЦ Ваљево, у сарадњи са партнерским установама, организовао је другу из циклуса трибина „Млади у фокусу“. Трибина је била намењена средњошколцима од првог до четвртог разреда, уз презентације и разговор о здравим стиловима живота и правилној исхрани, али и како креативно и корисно испунити слободно време кроз омладински активизам, волонтерски рад, учешће у манифестацијама, културне садржаје и слично.

У име Едукативног центра и Службе поливалентне патронаже, као оперативних организатора трибине, специјалиста јавног здравља Славица Филиповић је подсетила да је прошле јесени одржана прва успешна трибина за младе и да настављају у континуитету да раде са овом популацијом.

- Овога пута смо проширили садржаје: идеја нам је да попричамо и како млади могу креативно и корисно за себе и друштвену заједницу да искористе слободно време. Због тога су нам у гостима представници Канцеларије за младе, затим Црвени крст, да бисмо дали препоруке за волонтерски и друштвено користан рад, за здравствене едукаторе, оспособљавање за живот у различитим сегментима.

Ива Јевтић, педагог Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево нагласила је значај разговора о позитивним животним вредностима.

- Мој фокус је на томе како да се одупру негативном вршњачком притиску, затим злоупотреби психоактивних супстанци, ту је и свест о важности репродуктивног здравља, али и о важности образовања, уметности и културе. Акценат је на позитивним вредностима, на здравим обрасцима живота и понашања. Мислим да стално треба причати о овим темама, а наше трибине су интерактивне - млади могу да постављају питања и да кажу своје мишљење, што је веома важно.

Др Александра Филиповић и нутрициониста-дијететичар Снежана Маринковић из Центра за промоцију здравља ЗЗЈЗ одржале су предавање на тему физичке активности и правилне исхране као предуслова за здравље адолесцената.

- С обзиром да је овогодишњи слоган „Моје здравље, моја ствар“ то имплицира не само на доступну и квалитетну здравствену заштиту и приступачност здравствених услуга, већ подстиче сваког да преузме активну улогу у очувању и унапређењу сопственог здравља – истакла је др Филиповић.

Канцеларија за младе града Ваљева се овога пута укључила у трибину „Млади у фокусу“, о чему је говорила Светлана Сајић:

- Приметили смо кроз наш рад да је повећано дигитално насиље код младих тако да смо претходне године спроводили кампању о томе. Основан је Савет за младе Града Ваљева у којем имамо представнике ђачких и студентских парламената баш зато да бисмо их питали како желе да промене живот младих у Ваљеву, шта њих занима, којим активностима би желели да се баве итд. Позивамо младе да нам се прикључе у даљем раду, биће доста радионица и курсева.

Са средњошколцима су још разговарали и секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић и Ивана Петарић из Канцеларије за младе.

Светски дан здравља биће обележен и акцијом на Градском тргу у понедељак од 12 часова. Учествоваће представници Патронаже Дома здравља, Завода за јавно здравље, Медицинске школе и Црвеног крста. Биће постављени штандови са изложбом и едукативним штампаним материјалима, а заинтересованим пролазницима биће измерен крвни притисак и дати здравствени савети.

Повратак на Главну страну