Благи раст броја прегледа и заражених у КОВИД амбуланти

Е пидемиолошка ситуација у Ваљеву је и даље нестабилна. У КОВИД амбуланти Ново насеље од почетка марта бележи се благи раст броја прегледа суграђана са симптомима респираторних инфекција сумњивих на КОВИД-19. Од 1. до 7. марта прегледано је преко хиљаду пацијената са респираторним инфекцијама и обављено 1.746 прегледа (пацијенти буду прегледани више пута), што је у просеку 250 прегледа дневно.

- У односу на новембар када смо имали 700 и више прегледа дневно ове бројке су знатно мање, али свакако треба да се забринемо. Свакодневно се повећава број прегледа и број позитивних. У првих седам дана марта имамо половину позитивних у односу на цео фебруар: од 703 тестирана у нашој КОВИД амбуланти 251 је позитиван, док је за цео фебруар било 557 нових случајева. То значи да се не придржавамо мера. Једино што можемо да урадимо то је да апелујемо на суграђане да се придржавају мера, односно да носе маске, редовно перу руке и не бораве у просторијама са много људи. То се односи и на период после вакцинације и ревакцинације, бар две недеље, али и после тога треба да се чувају. Иако разумем младе људе, апелујем да смање са журкама како бисмо што пре изашли из ове ситуације. Клиничке слике пацијената КОВИД амбуланте су већином блаже, али долазе и људи са тежим стањем, поготово они који се касно јављају код лекара.

Уз поштовање превентивних мера, имунизација је један од начина да се епидемија стави под контролу. До 8. марта је Дом здравља утрошио 19.107 вакцина, заједно са Општом болницом 20.515 доза. Од тог броја 7.500 је ревакцинисано.

Повратак на Главну страну