Др Марија Селаковић Јанковић, запослена у Бионтеку, вакцинисала се у Ваљеву

Д р Марија Селаковић Јанковић, доктор фармацеутских наука која живи и ради у Немачкој, ускршње празнике који се тренутно обележавају у западној Европи проводи у родном Ваљеву. Боравак у Србији искористила је да се вакцинише против корона вируса јер јој у Немачкој то још увек није омогућено. Своје огромно задовољство поделила је на Фејсбук профилу супруга Душана, уз фотографију вакцинације на пункту Дома здравља у хотелу „Гранд“.

Интересано је да Марија ради у биотехнолошкој компанији „Alnylam“, која је патентирала липидну нано-честицу, која омотава мРНА и стабилизује је у типу вакцина као што је „Фајзер-Бионтек“. Наравно, преко српске е-управе определила се управо за ту вакцину, која је ових дана у новој испоруци стигла у Србију и Ваљево. Ево шта је Марија написала у својој објави:

- Од Немачке се очекивао далеко бољи менаџмент пандемије и вакцинације. Није истина да се вакцина испитује на Србима, вакцина Biontech/Pfizer је испитана у озбиљној студији на 40.000 испитаника, највећој те врсте на свету. И сваки дан стижу нови подаци о ефикасности. Одлука о вакцинацији је лична ствар. Као фармацеут и доктор наука са искуством од 20година, од тога 5 проведених у Пфизеру, сматрам да је то најбоља и најефикаснија вакцина. Вакцинација је само један аспект комплексне ситуације коју изазива КОВИД, врло је важно да знамо како да лечимо људе. Вакцинисала сам се, не због кафића, позоришта и летовања, иако су то све легитимни разлози, с обзиром да смо социјална бића. Вакцинисала сам се зато што сам видела стравичне последице вируса. Не сматрам себе толико важном да би ме неко чиповао, не знам шта би имали од тога, а ако немају ништа паметније да раде, па нека ме прате. Сигурно да је у позадини битка за неки нови поредак, ја то да променим не могу. Али не морам да будем „пали херој“ у тој борби за моћ. Ја сам здравствени радник и желим да сви очувамо здравље. А моћници нису бесмртни и не могу да купе карту да седе код Бога у првом реду. Једино можда могу да се балсамују као Тутанкамон и направе себи маузолеј. Значи, на крају пута је за све исто. Зато је наш задатак да очувамо здравље, а криза у свету је увек било, и увек ће их бити. Зато, брините о себи и о људима у вашој околини. Да живимо дуго и квалитетно. Хвала изузетном тиму у хотелу Гранд, од волонтера до медицинског особља, на љубазности и фантастичној организацији.

Др Марија Селаковић Јанковић се бави ретким болестима, задужена је за медицинско-научне релације у компанији „Alnylam“, коју су основали добитници Нобелове награде за медицину, управо за РНА принцип у лековима. „Alnylam“ је патентирао липидну нано-честицу, која омотава мРНА и стабилизује је.

Марија је завршила Ваљевску гимназију, а затим Фармацеутски факултет Универзитета у Београду са просечном оценом 9.60. Специјализирала је у Берлину, а докторирала на Karl-Franzens универзитету у Грацу (Аустрија). Добитник је више награда: за изузетан успех на факултету у Грацу, од Апотекарске коморе Аустрије, од компанија за које је радила итд.

Повратак на Главну страну