Поново ради Школа за труднице и родитељство Дома здравља

П

осле паузе од пет и по месеци Дом здравља Ваљево је крајем маја наставио са организацијом Школе за труднице и родитељство. Први пут за 16 година постојања десила се толика пауза, условљена пандемијом корона вируса. Јуче је одржана трећа радионица новог циклуса, којој су присуствовале и медијске екипе.

Руководилац обуке, струковна сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже, нагласила је да су и у том периоду били на услузи трудницама и младим мајкама, преко телефонског саветовалишта Поливалентне патронаже и кроз кућне посете. Патронажа се трудила да организује бар једну једну или две кућне посете у време трудноће, уз поштовање пртоивепидемијских мера.

- Школа званично има осам радионица, а садржајан програм обухвата целине као што су: заштита здравља жене у трудноћи, укључујући и здравље зуба, начин исхране, стил живота, редовна контрола, поштовање препорука изабраног гинеколога. Основне теме су: нега и хигијена детета, правилна исхрана новорођенчета, значај мајчиног млека и дојења и за бебу и за мајку, технике дојења, проблеми приликом лактације... Има ту и пуно ситних, али важних детаља на које им треба указати. Бавимо се питањима која брину родитеље у првим данима и месецима живота детета, поготово у прва три месеца, јер у том периоду имамо највише позива у Телефонском саветовалишту. Нега детета, нега коже, обрада пупчане ране, повијање, дојење, како спречити упалу дојке, грчеви код беба... то су најчешћи проблеми у првим недељама и уједно најчешћа питања која добијамо. Родитељи мисле да ће оног момента када пођу из Породилишта и дођу кући кренути грчеви, а то није тачно – јављају се од треће недеље и могу трајати отприлике до трећег месеца. У радионицама дајемо препоруке како поступати у тим ситуацијама. Наравно, свакој мами је јако битна подршка породице.

Едукација је бесплатна, доступна и ради је тим стручњака. Поред патронажних сестара, у тиму су гинеколог (који је у новије време више присутан у психофизичкој припреми), педијатар, психолог, нутрициониста.

- Сада радимо у малим групама, са 5-6 трудница, уз поштовање противепидемијских мера. Тако постижемо најбољу интеракцију, труднице имају прилику да вежбају научено. Увек изражавамо жељу да нам се и очеви придруже, бар на некој од практичних радионица. У 90 одсто случајева то су жене без искуства, које очекују прву бебу, тако да би и тате могле да помогну у превладавању непознаница. Ако интересовање буде веће можемо да радимо са две групе у два термина, поготово када се ускоро вратимо у Едукативни центар Дома здравља.

Једна од полазница, правник Ивана Симеуновић, која има 35 година и прва јој је трудноћа, о својој одлуци да похађа Школу за труднице и родитељство каже:

- Желела сам да се едукујем на прави начин, да од стручних људи чујем савете и препоруке како бих знала правилно да бринем о детету. Теме које ме највише занимају су: психофизичка припрема за порођај, нега бебе када дође кући, дојење, то је доста комплексно за жене са првом трудноћом. Није лоше чути ни савете своје мајке, свекрве, пријатељица, али мислим да прво треба слушати људе који су за то едуковани и онда уз све те препоруке гајити своје дете. Презадовољне смо школом, доста су добра предавања, може пуно да се научи и препоручујем свим будућим мајкама да је похађају.

Дом здравља Ваљево захваљује Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ што је од почетка реконструкције зграде Дома здравља уступила простор Музеја завичајних писаца за организацију школице за труднице.

Повратак на Главну страну