Обележавање Светске недеље дојења

С ветска недеља дојења, увек у првој недељи августа, обележава се у 170 земаља. Циљ кампање је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и обезбеди подршку дојењу, унапређујући на тај начин здравље мајке и детета. Патронажна служба Дома здравља Ваљево посредством Школе за труднице и родитељство, Телефонског саветовалишта и кућних посета током трудноће и после порођаја едукује породиље о важности овог чина и за дете и за мајку.

Поводом Светске недеље дојења редакције локалних телевизија посетиле су још једну у низу радионица коју Дом здравља организује у оквиру Школе за труднице и родитељство. Радионице се сада спроводе у малим групама, са највише пет трудница истовремено, уз све епидемиолошке мере превенције. Треба истаћи да су труднице биле заинтересоване за наставак овог курса, који је био прекинут приликом првог пика пандемије корона вируса. Струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић, која већ 13 година води Школу за труднице и родитељство, дала је изјаву медијима испред простора у којем се одржава радионица:

-Дојење је једна од најбитнијих тема на нашим радионицама, због огромног значаја дојења за правилан раст и развој детета. Сви здравствени професионалци се труде да подигну свест код трудница о значају дојења, усмеравају их да дају најбољу могућу храну својој деци јер је то први предуслов и гарант за безбедно одрастање. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Значај мајчиног млека је вишеструк. Пре свега, пружа имунолошку потпору. Колострум, прво млеко које потекне из мајке, то је прва природна вакцина, непроцењиво благо. Када су мајке још у трудноћи информисане о свему томе: о садржају мајчиног млека, зашто се најбоље вари, колико је мајчино млеко прилагођено организму бебе од првог дана...биће пуно мотивисаније за дојење. Природа је то апсолутно устројила: мајчино млеко поседује све састојке потребне беби у том тренутку, за покретање правилног раста и развоја. Већ после недељу дана млеко се мења, прелази у другу фазу по свом саставу. После три недеље из дојки се лучи зрело млеко.

Дојиљама се препоручује да поштују све хигијенске мере и у нормалним условима,а поготово сада, у време епидемије.

-Прва и основна мера је хигијена руку мајке, затим комплетна хигијена мајке и детета. Затим, прање руку и дојки пред подој, после подоја измазање преостале количине млека и безбедно чување и одлагање млека у беби флашицама у фрижидер. Бебине флашице, кашичице и остали прибор који се користи за допунску исхрану морају бити стерилисани тако да се инфекција сведе на најмању могућу меру. Осим тога, избегавање већих скупова, људи који су прехлађени...Правилна исхрана, уиос воћа и поврћа, витамина и минерала, у периоду трудноће и лактације. Осим тога, битно је да трудница има довољно сна и одмора. Све су то фактори који потпомажу лучење млека.

Славица Филиповић закључује да је основна стимулација за лучње млека беба на мајци.