Повећан број деце са високом температуром

П осле новогодишњих празника знатно се повећао број прегледа деце у Ковид амбуланти Педијатрије Дома здравља, која у већини случајева имају повишену температуру. Начелница Службе за здравствену заштиту деце др Валентина Марковић каже да се у периоду од новембра до марта увек очекује појава респираторних инфекција, али да тренутно има болесне деце више од очекивања, иако је распуст. Различитог су узраста: од најмлађих до средњошколаца, а преовлађују вирусне инфекције праћене високом температуром.

- Имају повишену температуру, најчешће без других симптома. Мањи број деце се жали на бол у грлу, неки имају главобољу, повраћање, бол у стомаку, ретке столице... Углавном је то повишена температура која иде и до 39-40 степени, у неким случајевима се тешко скида, враћа се на 3-4 сата, а код поједине деце траје и шест-седам дана. Међутим, нама је најбитније да су та деца доброг општег стања између налета температуре, а то значи да су расположени и активни. Желим да укажем родитељима да не треба да имају страх од повишене температуре, већ могу да сачекају пар дана, пропрате стање и понашање детета. Јер, то што ће доћи у Дом здравља не значи да ће добити антибиотик, зато што се у 90 одсто случајева ради о вирусним инфекцијама. Врло ретко смо имали бактеријску инфекцију, која захтева лечење антибиотицима. У случају вирусне инфекције треба скидати температуру када пређе 38 са 5, ако траје три дана онда доводимо дете на преглед. Ако је, уз температуру, дете повратило више пута, изразито је малаксало или има отежано дисање – наравно да не треба чекати и треба га довести на преглед.

Др Марковић објашњава како разликовати вирусну и бактеријску инфекцију:

- Код бактеријске инфекције и када спадне температура деца су лошег општег стања: малаксали су, незадовољни, одбијају оброке, жале се на болове у грлу и не могу да прогутају храну и слично. Деца са вирусном инфекцијом, када им спадне температура, доброг су општег стања.

Др Марковић каже да последњих месец дана у амбуланти Педијатрије није било позитивних на корону, тако да тренутни раст броја деце са респираторним инфекцијама не треба повезивати са овим вирусом.

Радно време Ковид амбуланте, у коју родитељи морају довести на преглед децу са прехладом и повишеном температуром, је од 7 до 17 часова (према одлуци Министарства здравља).

Повратак на Главну страну