Кретањем до здравља - Међународни дан физичке активности

Н а Градском тргу данас је обележен Међународни дан физичке активности. Под слоганом „Кретањем до здравља“ манифестацију су заједнички организовали Патронажа Дома здравља, Завод за јавно здравље, Црвени крст, Медицинска школа и Спортски савез Ваљева. Здравствене установе су поставиле изложбу посвећену здравим стиловима живота и правилној исхрани, док су млађе категорије КК Студент, женског и мушког РК Металац и Карате клуба 014, као и III-4 одељење целодневне наставе Прве основне школе демонстрирали неколико спортова. Осим тога, у ОШ „Андра Савчић“ одржана је трибина „Значај физичке активности“ за ученике од петог до осмог разреда на којој је, уз представнике већ споменутих установа и служби, говорила др Валентина Марковић, начелница Педијатрије Дома здравља Ваљево.

Међународни дан физичке активности прилика је да се подсетимо да редовна умерена физичка активност помаже у контроли телесне масе, смањује ризик од кардиоваскуларних болести и доприноси добром менталном стању. Изузетно је значајна за децу и младе јер помаже њихов раст и развој. О томе Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже каже:

„Физичка активност је само један од стилова живота који је предуслов доброг здравља. Да ли ћемо је спроводити зависи од наше воље, мотивације и самодисциплине. Светска здравствена организација је изнела податке да се од 30 па до чак 70 одсто наше нације недовољно бави физичким активностима. Повезана је са правилном исхраном па СЗО наводи да су сваки пети дечак и свака десета девојчица недовољно физички активни и гојазни. Наше поруке су усмерене на значај спровођења физичке активности и њене добробити за здравље и расположење људи. Такође, ако се не бавите рекреацијом или спортом можете шетати, уместо лифта користити степенице итд. Период пандемије нас је ограничавао у свему томе, али стручњаци су закључили да су лакшу клиничку слику имали КОВИД пацијенти који су пре тога били физички активни и правилно се хранили. Зато је физичка активност улагање у будућност, у неке нове изазове.“

Снежана Маринковић из Сектора за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево каже да су поделили материјале који промовишу здраве стилове живота:

„Према подацима Истраживања здравља становништва Србије из 2019. године, које су спровели Институт за јавно здравље Србије и Републички завод за статистику, становници Србије седе у просеку 4,7 сати током типичног дана. То је предуслов за гојазност, кардиоваскуларна обољења, дијабетес и друго. Због тога захваљујем свим учесницима данашњег програма, пре свега деци, а затим учитељима, наставницима и тренерима који су дошли да нам укажу колико је битна физичка активност за унапређење здравља“.

Предраг Бранковић, председник Спортског савеза Ваљева и професор физичког васпитања, истиче да земље ЕУ и света већ деценијама улажу велики новац да идентификују зашто се људи мање баве физичком активношћу него што је потребно.

„Веома је значајно да се наша земља и наш град укључе у препознавање те проблематике, да више пута годишње организујемо овакве дане, да деца од малена схвате значај бављења спортом и физичком активношћу и да промоција физичке активности постане општа друштвена брига. Желео бих да млађе генерације стекну трајне животне навике да се баве спортом и преносе то на своју децу, тако ћемо постати здрава и боља нација. Због правилног развоја потребно је да се деца баве спортом, али на прави начин, а наравно да и нашим старијим суграђанима треба кретање: шетња у парковима на чистијем ваздуху је довољна. Људски организам је створен за кретање и треба му пружити шансу да буде активан.“

Александар Томић из Црвеног крста Ваљево је својом изјавом асоцирао на Констрактину песму с којом за два дана учествује на Песми Евровизије: „Дигиталне комуникације су нас везале за екране и столице и то је вишеструко лоше. Нисмо базично против тога, али желимо да укажемо на значај физичке активности, коју свако може да уподоби свом здрављу, тако да би порука била: men sana in corpore sanо!“

Ученици Медицинске школе дали су допринос манифестацији израдом здравствено-васпитних плаката, мерењем крвног притиска, поделом воћа и воде учесницима, заједно са волонтерима Црвеног крста Ваљево.

Према препорукама Светске здравствене организације одрасли би требало да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно.

Повратак на Главну страну