Дом здравља партнер Ваљевског пoлумаратона

Д ом здравља Ваљево је, као партнерска установа, дао подршку и другом Ваљевском полумаратону, одржаном 8. јуна улицама Ваљева и поред реке Градац. Два возила Службе хитне медицинске помоћи била су на располагању организатору: једно је пратило учеснике на стази трке, а друго је било на старту/циљу. Служба поливалентне патронаже имала је два пункта - први у близини стартне линије трке у Карађорђевој улици, а други код скретања за Плоче на реци Градац. Екипа Патронаже у центру града била је на располагању публици и суграђанима ради контроле притиска и нивоа шећера у крви, уједно била на располагању и учесницима. Дан је био изузетно спаран тако да је присуство наших медицинских екипа било веома значајно, поготово на крају маратона, када је било пуно исцрпљених такмичара којима је било потребно указати адекватну подршку.

Учешћем у Ваљевском полумаратону, Дом здравља Ваљево заокружио је активности у склопу обележавања Међународног дана физичке активности, започете у мају. Други Ваљевски полумаратон, у организацији Спортског удружења „Варатон“ и под покровитељством Града Ваљева, био је сјајно организован и надмашио је сва очекивања. Окупило се преко 500 учесника из више градова Србије, али и из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и иностранства. Трчали су кружном стазом од центра града па поред реке Градац и кроз стару чаршију Тешњар дужине 10,5км тако да су такмичари који су истрчали цео полумаратон од 21км прошли два пута том стазом. Ученици од петог до осмог разреда трчали су на 500 метара.

Веома значајан је био и хумани аспект догађаја: организатори полумаратона прикључили су се акцији помоћи маратонцу Саши Настићу, којем је неопходна операција јетре у иностранству.