Почетни радови у Дому здравља

П

рва фаза реконструкције Дома здравља напредује по плану, а запослени и пацијенти прилагодили су се на постојеће, мање комфорне услове. За реконструкцију комплетне зграде Канцеларија за јавна улагања Републике Србије издвојила је 297 милиона динара. Рок за завршетак пројекта је 365 дана. У првој фази ради се половина зграде, односно јужно крило, а када се заврши онда се службе премештају у тај нови део и почиње реконструкција северног крила. Директорка Дома здравља Ваљево др Бранка Антић задовољна је досадашњим темпом радова, као и комуникацијом са инвеститором и извођачем.

Комплетна реконструкција подразумева замену водоводне инсталације, електромреже, грејне инсталације, столарије, подова, крова, ради се подрум, фасада и паркинг за возни парк Дома здравља, који се иначе налази у залеђу зграде, а након реконструкције биће наткривен. У плану је и уређење унутрашњег атријума који је дуго неискоришћен и запуштен. Најзначајнија је замена дотрајалих инсталација. Практично ћемо добити нову зграду која ће нашим грађанима служити минимум наредних 50 година. Оваква прилика се добија врло ретко, ми ћемо је искористити и урадити све на најквалитетнији начин. Уједно желимо да се ради ефикасно како бисмо нашим суграђанима што пре омогућили да се комфорније крећу кроз Дом здравља. С обзиром да је рок за завршетак радова 365 дана, што је дуг период за несметан рад једне здравствене установе, направили смо план да се реконструкција спроведе у две фазе: у првој фази све службе и медицинске екипе премештене су у једну половину зграде, док се друга половина ради. Битна информација је организација Педијатрије: у приземљу су прегледи болесне деце и предшколског и школског узраста, док су на спрату систематски прегледи здраве деце свих узраста, саветовалишта и вакцинације. Раздвојени су и прилази овим одељењима тако да болесна деца иду на главни улаз, а здрава на бочни, као и раније. Лабораторија за децу и труднице је на Педијатрији, а за одрасле на другом спрату, у делу Медицине рада. Патронажу и Службу кућног лечења и неге, као и Економско-финансијску службу преместили смо у зграду Стоматологије. Служба хитне помоћи је измештена на Општу медицину у приземљу, али несметано функционише. Дакле, у режиму рада установе ништа се не мења, само су лекари и сестре измештени у једно крило Дома здравља. Нико неће бити ускраћен за здравствену заштиту, само молимо грађане за стрпљење.

Груби грађевински радови су почели средином новембра, комуникација са представницима инвеститора - Канцеларијом за јавна улагања, извођачем ГП „Кеј“ из Ваљева и стручним надзором је добра и управа Дома здравља је задовољна досадашњом динамиком. Чињеница је да је до сада највише скидан стари материјал (столарија,подови, зидови, старе инсталације и опрема...), али су већ свој део посла започели електричари, постављањем нових електроинсталација. Огроман и тежак посао је био изношење и транспорт намештаја у депое и магацине које је обезбедила управа, као и пресељење три службе на Стоматологију. Дом здравља је у томе имао значајну помоћ Војске Србије и неколико ваљевских предузећа.

Ово је прва озбиљна реконструкција централног објекта Дома здравља од 1982. године, с тим што је Град ваљево уложио знатна средства 2016. и 2017. у делимично обнављање појединих инсталација и делова зграде.