Повећан број деце са високом температуром

П осле новогодишњих и божићних празника постепено је повећаван број прегледа пацијената у Ковид амбуланти Ново насеље, да би претходних пар дана достигао цифру 200. Начелник Службе за здравствену заштиту одраслих др Бранислав Јовановић каже да је Дом здравља Ваљево повећао број лекара у Ковид амбуланти на четири у смени, тако да је чекање смањено.

- Најчешћи симптоми су: повишена температура, бол у грлу, кашаљ, општа малаксалост. У већини случајева то су уобичајене респираторне инфекције што потврђује податак да од стотинак тестираних људи на коронавирус имамо 5-6 позитивних. Појавио се и грип, имали смо у децембру три потврђена случаја, тако да се сада преплићу симптоми општих респираторних инфекција, грипа и ковида. У сваком случају, пацијенти са таквом симптоматологијом морају да се јаве у Ковид амбуланту – наглашава др Јовановић.

Др Јовановић сугерише да суграђани буду опрезни, поготово ризичне групе пацијената, јер епидемија није завршена, ту су и друге инфекције. Саветује да се ради на имунитету, више кретања када то временске прилике дозволе, конзумирати воће и поврће и уносити доста течности.

Радно време Ковид амбуланте, према одлуци Министарства здравља, је од 7 до 17 часова. Као и раније када је амбуланта премештана у Ново насеље, дијагностика је заокружена: преглед лекара, анализа крви, тестирање на коронавирус и снимање плућа мобилним рендген апаратом.

Повратак на Главну страну